pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Sevnica

Foto: Smeški in Kiski ocenjevali promet

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.09.2016 14:52

Odgovornost vseh udeležencev v prometu je trajen vzgojni in učni proces. Že z opazovanjem in prijaznim opominjanjem odraslih lahko tudi najmlajši izboljšujejo kakovost bivanja v domačih krajih in hkrati pridobivajo pomembna, vseživljenjska znanja o cestno-prometni varnosti.

V sklopu tedna mobilnosti, ki je potekal prejšnji teden, so malčki Vrtca Ciciban Sevnica izvedli akcijo »Smeško-Kisko«, s katero so ocenjevali ustreznost uporabe parkirnih mest, in sicer na 14 sevniških in na 4 boštanjskih javnih parkiriščih. Okrog 250 otrok je s »Smeškom« nagrajevalo voznike, ki so omogočili nemoten prehod pešcev, s »Kiskom« pa voznika le prijazno opozorili na oviranje poti pešcev oziroma na nepravilno parkiranje.

V vrtcu so danes pripravili zaključno prireditev s predstavitvijo rezultatov akcije in gostom, med njimi županu Srečku Ocvirku s sodelavci, predstavili vsebinsko bogat in zanimiv pevski, plesni in igrani program – s poudarkom prav na pridobljenem znanju o varnosti peščev in kolesarjev kot najbolj ranljivih udeležencev v prometu, še predvsem tistih najmlajših.

Akcija, ki so jo v letu 2009 idejno zasnovali Petra Biderman, Sonja Bobek Simončič in Jože Sladič, je bila s podporo Občine Sevnica tokrat izvedena tretjič. Rezultati podeljevanja števila obeh vrst označb kažejo, da je stanje parkiranja boljše, ostaja pa še prostor za izboljšave navad parkiranja. Parkirišča pred javnimi ustanovami so na primer strankam lahko še bolj prijazno dostopna, če se uslužbenci poslužujejo drugih večjih parkirišč v mestu, ne nujno neposredno pred službenim mestom. To je bil tudi eden od ciljev uvedbe modrih con, ki se kažejo kot zelo dobra ureditev mirujočega prometa.

Vsi navzoči so se strinjali, da je z akcijo zelo smiselno nadaljevati tudi v prihodnje in jo razširiti še v druge kraje po občini, saj je učinek večplasten: vzgajanje mladih v odgovorne prometne udeležence in prijazno opominjanje velikih, da s(m)o lahko vedno boljši in boljši. Akcija pa je na prijazen in vzgojen način hkrati tudi lepa spodbuda k razmisleku o odgovornem in strpnem sobivanju na vseh področjih.