Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Gorjanci

FOTO: Spomin na Javorovico živ

Piše: Radio Krka

Čas objave:
20.03.2016 12:45

V sredo je minilo 72 let od dogodka v času NOB, ko se je zgodil poboj borcev – partizanov 4. bataljona Cankarjeve brigade na Javorovici.

(Foto: J.P.)
V sredo je minilo 72 let od dogodka v času NOB, ko se je zgodil poboj borcev – partizanov 4. bataljona Cankarjeve brigade na Javorovici.

Spominska komemoracija se je odvila v soboto, 19. marca na Javorovici pri stavbi kostnice in tako obeležili spomin na vojne čase in številne žrte. S svojim nastopom so se poklonili vsem žrtvam šolarji, člani kulturnih  društev, postroj borcev Gorjanske in Duletove čete, veterani zadnje vojne, delegacija veteranov ruske rdeče armade, preživeli borci, predstavniki organizacij in občin, ki so položili številne vence k spomeniku in v kostnico ter se spomnili na njih z minuto molka. 

V toplem in sončnem dnevu je Javorovica gorela in s prvim spomladanskim cvetjem pripovedovala zgodbo vsem, ki so se z minutnim molkom poklonili spominu padlih. Spomin je živ! Mnogi obžalujejo in obtožujejo dogodek.


Ponos slovenskega naroda, ki ni klonil pred okupatorji bo večen in priznan. Boj za svobodo, domače ognjišče, domačijo, domovino. V to svobodo so se vrnili mnogi izgnanci, preseljenci ter mnogi partizani, ki so staršem pomagali pri obnovi požganih domov. Dokaz, da je še danes tako, je spominska kostnica, spomenik in mlade smreke, ki simbolično prikazujejo borce v koloni preboja, ki ni uspel.

Spominska proslava v slovenskem jeziku, kjer se je slišalo petje, domača beseda in glas harmonike je ponovno opomnila, da partizanski boj ni bil zaman.