zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Metlika

FOTO: Tamburaši na gostovanju v Nemčiji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.07.2015 12:29

Tamburaška skupina Carmen Cord iz Metlike, tamburaši KUD Ključ iz Ozlja in Preloški Muzikanti so minuli konec tedna gostovali v Oberlausitzu, pokrajini v Nemčiji, kjer živijo Lužiški Srbi.

Pokrajina je z Belo krajino in Žumberakom povezan preko Janka Šajatovića Krabata, ki je v 17. stol. iz Žumberaške vasi Jezernice odšel na nemško in tam dosegel status narodnega junaka o katerem so nastale številne legende. Danes pa se za sodelovanje med regijama trudi Monika Bračika, ki je tudi organizirala gostovanje.

Tamburaši so pripravili več koncertov in Nemcem prikazali velike možnosti muziciranja na tamburice. Še posebej so jih navdušile priredbe skupine The Beatles. Prijazni domačini so jim razkazali svojo Krabat regijo, ki je ena najhitreje razvijajoča se turistična regija v Evropi. Ogledali so si tudi pivovarno in sirarno, kjer so poskusili Krabat pivo in Krabat sir. Ogledali so si tudi gledališko predstavo o Krabatu, ki se ja zaključila s spektakularnim ognjemetom, so sporočili.


Sodelovanje med Belo krajino, Žumberakom in Oberlausitzem se bo nadaljevalo že ta vikend, ko večja skupina Nemcev pride v Belo krajino. Tako Janko Šajatović Krabat še 300 let po smrti povezuje ljudi različnih narodnosti, ver in običajev.