901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Žuniči

FOTO: Travinarji v Krajinskem parku Kolpa

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.10.2016 06:28

Društvo za gospodarjenje na travinju Slovenije je tokratno letno skupščino pripravilo v Krajinskem parku Kolpa. Pred terenskim ogledom je v Šokčevem dvoru v Žuničih potekal strokovni posvet z zanimivimi predavanji.

Po sprejemu in predstavitvi javnega zavoda, parka in muzeja Šokčev dvor je slušateljem kmetijstvo s poudarkom na travništvu na območju KGZ Novo mesto predstavila kmetijska svetovalka - specialistka Mateja Strgulec. Docent dr. Matej Vidrih iz Biotehniške fakultete je predstavil rezultate rekultivacije stelniškega gozda z nadzorovano pašo govedi; o prednostih in pomanjkljivostih paše pa je predaval dr. Andrej Lavrenčič iz Biotehniške fakultete.

Posvetu in skupščini društva je sledil ogled dobrih praks na terenu. Ekipa Javnega zavoda Krajinski park Kolpa je gostom predstavila pravoslavno cerkev v Miličih in zgodovino Bele krajine ter rekultivacijo okoliških travnikov in pašnikov.

Odpravljanju zaraščenosti in izboljševanju biotske raznovrstnosti se je skupina podrobneje posvetila na kulturnem in naravnem spomeniku Marindolski steljniki, ki so bili v zadnjih letih vidno pomlajeni. Ohranjanje naravne vrednote Vrhovske vrtače s strojno obdelavo in pašo drobnice ter oslov je sprožilo obsežno strokovno razpravo s številnimi vprašanji in pobudami primernih metod in ukrepov za ohranjanje biotske raznovrstnosti in izboljševanje rodovitnosti tal. Projekt revitalizacije visokodebelnih travniških sadovnjakov pa so strokovnjaki spoznavali v kolekcijskem nasadu Kalce v Purgi, ki se tudi vzdržuje s pašo ovac. Nikakor ni bilo mogoče zaobiti reke Kolpe. Na koncu pa se je skupina ustavila še na ekološki kmetiji Totter v Gribljah, ki redi govedo, prašiče, drobnico in perutnino ter ima utečeno dopolnilno dejavnost predelave mleka in mesa.

"Udeleženci posveta so nedvomno izrazili pohvalo vsem deležnikom za dobro upravljanje travniških površin in raznoliko dejavnost v parku," so še sporočili iz Krajinskega parka Kolpa.