zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Mokronog

FOTO: Tretji častni občan je Lojze Peterle

Piše: P.K.L.

Čas objave:
17.03.2018 08:21

Včeraj pozno popoldne so v Mokronogu pripravili četrto svečano akademijo s podelitvijo občinskih priznanj. Naziv častni občan je prejel Alojz Peterle, občinski priznanji sta dobila Peter Deu in Anica Zidar, listino pa Čebelarsko društvo Trebelno-Mokronog.

Alojz Peterle je postal častni občan zaradi aktivnega prizadevanja in zaslug pri ustanavljanju samostojne občine, za zvestobo mednarodnemu festivalu (ah), TE ORGLICE ter za ohranjanje povezanosti z domačim okoljem. Z vstopom v politiko in vsa leta po osamosvojitvi aktivno deluje na državnem in evropskem nivoju, s svojimi besedami, spodbudami, predlogi in dejanji pa bistveno prispeva k prepoznavnosti Občine Mokronog-Trebelno, doline in celotne države. »Meni to priznanje veliko pomeni, ker izraža odnos do mojega dela v teh letih. Jaz sem se trudil na državnem ali pa na lokalnem planu, da bi bilo drugače. In v marsičem nam je uspelo. Tudi to, da je prišlo do te občine, smatram za pomemben uspeh. Občina je dokazala, da je sposobna življenja, da je sposobna hitrejšega razvoja, znala je povezat svoje ljudi. Jaz sem vesel, da sem se rodil prav v teh krajih, ki so mi dali vse tisto, kar je treba v politiki, najprej pa odnos do ljudi, s katerimi živiš skupaj,« je o prejetem priznanju povedal evropski poslanec Alojz Peterle, ki se je rodil v Čužnji vasi na Trebelnem, mladost pa preživel v vasici Most pri Mokronogu. 

Alojz Peterle je tretji prejemnik naziva častni občan v Občini Mokronog-Trebelno. »Ko zaključujemo s to prijetno prireditvijo, s to svečano akademijo, moram reči, da sem ponosen, ker je prisostvoval predsednik države, zato, ker je prisostvoval častni občan Lojze Peterle in oba prejšnja častna občana Stane Peček in Janez Mejač. Skratka: prepričan sem, da ima Občina Mokronog-Trebelno prave častne občane, ki si jih tudi zasluži,« je o treh častnih občanih v štirih letih povedal župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.  

Na včerajšnji svečani akademiji so podelili še dve priznanji občine in listino. Peter Deu je prejel Priznanje Občine Mokronog-Trebelno za uspešno vodenje, rast in razvoj družinskega podjetja, ki je tako v preteklosti kot danes pomembno soustvarjalo gospodarski razvoj občine, hkrati pa pomembno vplivalo na kulinarično in turistično podobo občine v očeh širše javnosti. Anica Zidar (v njenem imenu je priznanje prevzel mož Tone) pa je prejela Priznanje Občine Mokronog-Trebelno za svoje enkratno, pristno literarno izražanje in za spodbujanje različnih generacij k branju, pisanju in obujanju spominov, še posebej za urejanje Utrinkov, ki so pomemben dokument o življenju v občini nekoč in danes. Listino Občine Mokronog-Trebelno je prejelo Čebelarsko društvo Trebelno-Mokronog za 70-letno pripadnost ideji čebelarstva, za dosledno skrb za čebele in za pripravljenost prenašati znanje na mlajše generacije in s tem prispevati svoj delež k ravnovesju narave in ohranjanju življenja.

Slavnostni govornik na svečani akademiji, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik, je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je v svojem govoru poudaril, da je bila odločitev za samostojno občino pravilna, izpostavil je lepoto pokrajine in se poklonil besedam in dejanjem Alojza Peterleta. Župan Anton Maver je v govoru orisal vsestranski napredek občine v 12 letih samostojnega delovanja in se zahvalil vsem, ki prispevajo k napredku in razvoju občine in okolja. Z glasbo so mladi nadarjeni glasbeniki Glasbene šole Trebnje navdušili v dvorani, obiskovalce pa so pred dvorano sprejeli Občinski pihalni orkester Trebnje in Trebanjske mažorete.

Praznovanje občinskega praznika se nadaljuje že danes. V Mokronogu je – kot je običajno za vsako tretjo soboto v mesecu – vse do 12. ure živahen sejem, ob 9.30 pa Čebelarsko društvo Trebelno-Mokronog ob 70-letnici delovanja pripravlja okroglo mizo z naslovom Kako čebelarimo danes. Popoldne, ob 19. uri, se bo začela odbojkarska tekma, na kateri se bosta v Športni dvorani Mokronog pomerila domača ekipa SEP in gostujoči Lubnik Škofja Loka. Prihodnji petek bo v dvorani UKS Mokronog koncert klape Šufit, na predvečer materinskega dne pa bo Društvo podeželskih žena in deklet Tavžentroža na Trebelnem pripravilo dogodek Šopek za žene in matere, s katerim bo društvo obeležilo tudi desetletnico delovanja.