IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Metlika

FOTO: V Metliki razstava ob 60-letnici tovarne Beti

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
17.06.2016 13:46

V Ganglovem razstavišču Belokranjskega muzeja v Metliki bodo v soboto odprli razstavo Beti - 60 let spominov, s katero bodo obeležili 60-letnico delovanja tamkajšnje tekstilne tovarne in družbe, ki je pomembno zaznamovala metliški razvoj.

 Beti je bila nekdaj več kot podjetje, bila je mesto v malem, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

Direktorica Belokranjskega muzeja in avtorica razstave Andreja Brancelj Bednaršek je povedala, da so se pri pripravi razstave o Belokranjski tekstilni industriji - Beti povezali s sodobnim podjetjem. To z razliko od starega, ki je ob svojem višku leta 1986 delo nudilo več kot 2000 ljudem, zaposluje nekaj manj kot 170 ljudi.

Sicer pa so razstavo, ki bo na ogled do 2. maja prihodnje leto, in spremljevalno knjigo z razstavnim katalogom zastavili kot najširši možni in kronološki prikaz njenega razvoja ter delovanja, hkrati pa so obdelali tudi obdobje pred ustanovitvijo Beti.

Zgodba Beti, ki velja za prvi industrijski obrat v Metliki, se je začela v Črnomlju, v pletilski delavnici tam priseljenega obrtnika iz Dolenjskih Toplic. Pri razstavi so se bolj kot na posameznike, povezane s podjetjem, oprli na ohranjene predmete, dokumente in izdelke, na slikovno gradivo ter na pomen Beti za razvoj Metlike in Bele krajine, je še povedala Andreja Brancelj Bednaršek.


Po besedah izvršne direktorice delniške družbe Beti Maje Čibej je bilo nekdanje podjetje z obrati v Metliki, Črnomlju, Mirni Peči in Dobovi prvenstveno usmerjena v oblačilno industrijo in izdelavo končnih izdelkov, do danes pa se je ohranila le predelava tekstilne preje.

Sicer pa je Beti po državni osamosvojitvi delila usodo številnih slovenskih tekstilnih podjetij, ki so lahko izbirala le med prilagoditvijo zaostrenim tržnim razmeram s prodorom cenenih kitajskih tekstilnih izdelkov in propadom, je še dejala.

Beti je kot ena vodilnih evropskih proizvajalk barvane poliamidne preje ostala med največjimi metliškimi podjetji. Družba, ki je od leta 2013 v postopku prisilne poravnave in prestrukturiranja, je po podatkih njene uprave v prvem četrtletju letos ustvarila nekaj več kot 2,93 milijona evrov prihodka in s tem svoje načrte presegla za dobrih 11 odstotkov. Njen četrtletni čisti dobiček je načrte presegel za skoraj 100.000 evrov.

V Beti, ki je še leta 2013 poslovala z nekaj več kot 365.000 evri izgube, so dobro poslovali tudi predlani in lani. Sicer pa več kot devet desetin svojih izdelkov prodajo na tujih trgih, predvsem v ZDA, EU, Rusiji, Belorusiji in Izraelu. Program prisilne poravnave Beti je bil potrjen oktobra 2013, zaključek postopka s poplačilom upnikov pa je predviden prihodnje leto.

Andreja Brancelj Bednaršek o razstavi