zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Žužemberk

FOTO: V Parku znanih Suhokranjcev 3. spominsko obeležje

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.11.2016 09:44

V Suhi krajini so v petek obeležili Dan spomina na znane Suhokranjce. V slovesnosti so sodelovali učenci osnovnih šol Žužemberk in Prevole, predstavniki Občina Žužemberk, Kulturno umetniškega društva Žužemberk in Turističnega društva Suha krajina.

Najprej je bila v prizidku telovadnice OŠ Žužemberk kulturna prireditev, ki so se je udeležili učenci obeh šol, krajani, gostje in donatorji. Vseh 37 znanih Suhokranjcev je bilo predstavljenih s posnetkom, še posebej pa Tomaž Humar, dr. Anton Kuhelj in Frank Lovše, katerih reliefi so na 3. spominskem obeležju.
Nekaj besed o njih so spregovorili tudi sorodnik znanih Suhokranjcev. Tako sin dr. Antona Kuhlja - dr. Janez Kuhelj, ki je s prispodobo povedal, da je bila njegova mama steber, oče pa relief na spomeniku. Sin slovitega alpinista Tomaža Humarja je poudaril očetov moto: »Ostani to, kar si. Vedno poslušaj svoje srce.« Lovšetovi daljni sorodnici pa sta obudili spomin na znamenitega sorodnika, ki jim je iz Amerike poslal prvi radio. Gost prireditve je bil tudi Gregor Mohorčič z Ministrstva za šolstvo, znanost in šport, ki je izpostavil pomen znanja za posameznika in družbo.

Med programom se je oglasilo ubrano petje združenih pevskih zborov, odbojkaši z mentorjem pa so odnesli lovorov venček k doprsnemu kipu Leona Štuklja pred šolo.

Po bogatem programu so se udeleženci zbrali v Parku znanih Suhokranjcev. Ob pesmih Žužemberk in Le Krka ve ter ob zvokih harmonike tudi v čast 25-letnice samostojne Slovenije je zbrane pozdravil župan Franc Škufca. Državni sekretar z Ministrstva za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak je izrazil navdušenje nad projektom, njegovo povezovalno in vzgojno vlogo ter nad številom znanih Suhokranjcev.

Avtorica in vodja projekta Jelka Mrvar je med drugim povedala, da v OŠ Žužemberk, kjer so l. 1994 začeli odkrivati znane Suhokranjce, niso slutili, da bo nastal Park znanih Suhokranjcev. V zadnjih dveh letih, odkar se projekt izvaja tudi na nivoju občine, so s pomočjo donacij lani odkrili dve obeležji: spominsko plošča in reliefi kneza Janeza Vajkarda Auersperga, dr. Frana Bradača in dr. Janeza Gnidovca.

Tretji spomenik nosi bronaste podobe vrhunskega alpinista Tomaža Humarja, po materi iz Klečeta pri Šmihelu, akademika in rektorja dr. Antona Kuhlja, po očetu z Vrhovega pri Žužemberku, in Franka Louscheta / Lovšeta, guvernerja Ohia in senatorja ZDA, po očetu iz Hinj. Vsi so se zapisali v svetovno zgodovino na področjih alpinizma, strojništva in politike, bili pa so predvsem ljudje z velikim srcem, usmerjeni v človeka in v prihodnost človeštva.

Mrvarjeva je povedala, da je strokovna skupina sprejela načrt postavitve obeležij do l. 2018. Prihodnje leto bo postavljeno še četrto s tremi obeležji, leto zatem pa bo vsak steber dopolnjen še z eno podobo zaslužnih Suhokranjcev.

V srcu Suhe krajine tako nastaja nov kulturni prostor, ki bo bogatil zgodovinski spomin Suhokranjcev in vseh Slovencev, predvsem pa tudi suhokranjsko identiteto.