Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Novice Šentjernej

FOTO: V Šentjerneju proslava ob dnevu državnosti

Piše: Občina Šentjernej

Čas objave:
22.06.2020 14:57

25. junija praznujemo spomin na eno največjih prelomnic v slovenski zgodovini – spomin na dan, ko je Slovenija postala formalno neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina samostojnosti.

Občina Šentjernej je v petek, 19. junija, ob 29. obletnici osamosvojitve Slovenije pripravila proslavo v počastitev dneva državnosti. Iz varnostnih razlogov je prireditev potekala na ploščadi pred Kulturnim centrom Primoža Trubarja. Kot gostitelj je zbrane nagovoril župan Občine Šentjernej Jože Simončič. Med drugim je dejal, da smo lahko upravičeno ponosni na našo lepo domovino, na pokončne, pogumne in pridne prednike, a da moramo pomisliti tudi na to, kaj bodo naši zanamci prejeli kot svojo dediščino, torej kaj se pričakuje od nas. Župan se je v svojem nagovoru zahvalil vsem posameznikom in službam, ki so pomagali občanom v času epidemije: članom štaba Civilne zaščite Občine Šentjernej in gasilcem, zdravstvenim delavcem, osebju za pomoč na domu, pripadnikom policije, Rdečega križa in Karitasa, šolnikom in vzgojiteljicam, zaposlenim v občinski upravi, kmetovalcem, poštnemu osebju, trgovcem, uslužbencem v energetiki, transportu in komunali, šiviljam prostovoljkam, ki so šivale maske, Kartuziji Pleterje, ki je donirala razkužilo in ostalim, ki niso imenovani, pa bi si to zaslužili.

V programu, ki je bil posvečen domovi Sloveniji, je nastopil Šentjernejski oktet, ki se tudi na svojih letnih koncertih rad spomni domovine. Pihalni orkester Občine Šentjernej pod taktirko Sandija Franka je zaigral več različnih slovenskih skladb. Predstavili so se mladi recitatorji iz Osnovne šole Šentjernej in Otroška folklorna skupina Osnovne Šole Šentjernej Šentlora, ki so navdušili s petjem. Vrhunec proslave sta bili skupni pesmi pihalnega orkestra in okteta Ljubim te Slovenija ter domača himna. Po proslavi so nastopajoči in občani skupaj nazdravili ob prazniku domovine. Za pogostitev so poskrbeli člani Društva vinogradnikov Šentjernej in članice Društva kmetic Šentjernej.