stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Brežice

FOTO: Visoko med oblaki z Ivanom Tomšetom in Bojanom Jevševarjem

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.12.2016 11:25

Včerajšnji večer je bil v Knjižnici Brežice obarvan s Festivalom Brati gore 2016. Festival pomeni praznovanje alpske kulturne dediščine v sklopu mednarodnega dneva gora, ki ga obeležujemo 11. decembra.

Osnovna ideja je spodbuditi dogodke, posvečene branju moderne alpske literature, praznovanje kulturne raznolikosti in podobnosti med ljudmi alpskega sveta ter tako povezovati gore in umetnost. Hkrati v brežiški knjižnici poudarjajo skupno odgovornost in strategijo za sožitje med varovanjem narave in gospodarjenjem z njenimi viri, kar opredeljuje Alpska konvencija. To je prva mednarodna pogodba na svetu, ki zadeva gorsko območje.

Skupno prireditev  knjižnice in Planinskega društva Brežice so poimenovali Visoko med oblaki. Ob tem kaže poudariti, da sta v tem letu Knjižnica Brežice in Planinsko društvo Brežice že sodelovala. Spomladi so se namreč podali po Kosovelovi poti, kjer sta se najbolje prepletli prav planinska in literarna kultura.

Z gorniškimi zapisi domačega avtorja Ivana Tomšeta so se podali »visoko med oblake«. Janja Rostohar pa je obiskovalce z branjem odlomka iz knjige Potepanja po gorah popeljala na Grossglockner, Mitja Baškovič na Mont Blanc, Mateja Kus pa na Triglav. Izvedeli so nekaj zanimivosti iz Ivanovega otroštva ter o njegovi povezavi z Mariem Grgičevićem – Dalmatincem iz Jelse na Hvaru, s katerim sta prehodila številne planinske poti.

Ivan Tomše je v uvodu v svoja Potepanja po gorah zapisal: »Hoditi v gore pomeni doživeti svet, kjer tišina šepeta z neko posebno toplino in kjer se človek spočije bolj kot kjerkoli drugje. Tam gori si človek prezrači dušo … Želel sem izpovedati svoja doživetja, opisati trenutke, ko sem stal na vrhovih, opozoriti na lepote gorskega sveta. Morda bo kdo v teh vrsticah našel vsaj delček tistega, kar mu ni bilo dano neposredno doživeti.« Knjiga ni le skupek opisov tur. Odlikujejo jo izjemne fotografije.

V živi besedi so se obiskovalci z domačim alpinistom Bojanom Jevševarjem dvignili v skalnate strmine. Razkril  je, kaj je povezal v svežnje in arhiviral iz svoje dosedanje alpinistične dejavnosti, zakaj in od kdaj sta si z alpinizmom na »ti«. Kot se je Ivanu zgodil Mario, se je njemu Magda Ježovnik, ki je v dolini njegove mladosti ravno tako znana kot Mario v Brežicah. Okrešelj je zanj postal gnezdo, v katerem je valil svoje sanje. Tam se je učil alpinizma, tam se je zaljubil … ne … tam se je zasvojil.

V večeru, posvečenem razkošju gora,  je grela tudi glasba. Pod mentorstvom profesorja Nika Ogorevca sta na harmoniko zaigrala učenca Glasbene šole Brežice Blaž Zorko in Matej Franko. Slišali smo Snežni valček, Kjer lastovke gnezdijo in Večer na Robleku. Zbrane sta v zaključku nagovorili še direktorica Knjižnice Brežice mag. Tea Bemkoč in podpredsednica Planinskega društva Brežice  Danica Fux. Izpostavili sta uspešno sodelovanje, krepitev knjižnično-planinske naveze ter se zahvalili vsem sodelujočim – prostovoljcem, ki so pod zasnovo Milene in Toneta Jesenko ter pod režisersko palico Vlada Podgorška stkali včerajšnji večer. Druženje je bilo zaključeno ob klepetu in ogledu razstave knjig in planinske periodike, založba Neviodunum pa je pripravila prodajo knjig.