volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

FOTO: Vsi na kolo!

Piše: R.K.

Čas objave:
26.09.2019 11:34

Učenci OŠ Bršljin so se kot ambasadorji programa Varno na kolesu odpravili na kolesarski izlet.

OŠ Bršljin so se kot ambasadorji programa Varno na kolesu odpravili na kolesarski izlet in na ta način aktivno ozaveščali o trajnostni in varni mobilnosti. Sporočilo o varnosti v prometu so ponesli na novomeško OŠ Center, kjer so tamkajšnje učence povabili, da za prihod v šolo čim večkrat uporabljajo okolju prijaznejša prevozna sredstva. Lokalno kolesarsko akcijo je spodbudil program Varno na kolesu s pozivom šolam, da sporočilo o pomenu trajnostne mobilnosti in gibanja širijo v bližnje kraje.

OŠ Bršljin, zmagovalci pretekle sezone programa Varno na kolesu, so v torek, 24. septembra, počastili Evropski teden mobilnosti in se v duhu spodbujanja aktivne in varne udeležbe najmlajših v promet podali na kolesarski izlet.


Učiteljica Irena Gole je pojasnila, zakaj so na šoli izvedli kolesarsko akcijo: »Na OŠ Bršljin ustvarjamo tradicijo, saj že vrsto let v septembru v okviru Evropskega tedna mobilnosti spodbujamo okoliške šole k varnemu kolesarjenju in jih povabimo k sodelovanju v vseslovensko kolesarsko pobudo Varno na kolesu. Lana, Tjaša, Mark, Pika, Jure, Miha in Luka, učenci od 5. do 9. razreda, so naši letošnji ambasadorji kolesarjenja. V torek, 24. 9. 2019, so 22 petošolcem na OŠ Center razdelili simbolična darilca ter jih spodbudili, da večkrat sedejo na kolo. Ob obisku se je oblikovala tudi ideja, da bi spomladi izvedli skupni kolesarski izlet. Verjamemo, da ga bomo izpeljali.«

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je ob tej priložnosti povedala: »Izbranim uspešnim šolam pretekle sezone smo podelili naziv »Ambasadorji varnega kolesarjenja« in jih ob tem pozvali, da se v podporo Evropskemu tednu mobilnosti aktivno odzovejo v svojem lokalnem okolju in ozaveščajo o pomenu trajnostne mobilnosti. OŠ Bršljin, lanskoletni zmagovalci in večkratni finalisti programa Varno na kolesu, so tudi tokrat dokazali, da jim ozaveščanje o varnosti v prometu in trajnostni mobilnosti veliko pomeni, saj so sporočilo o varnih kolesarskih izkušnjah širili tudi med okoliške šole.«

Program Varno na kolesu se že osmo leto vrača v slovenske šole in prinaša nove naloge ter aktivnosti, s katerimi mladi kolesarji pridobivajo dragocena znanja o varnosti v prometu, njihov trud pa nagrajuje s privlačnimi praktičnimi in denarnimi nagradami. Povezal je že več kot 24.000 mladih kolesarjev in kolesark iz več kot 250 slovenskih osnovnih šol. Program Varno na kolesu se od leta 2012 odvija na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.