volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Brežice, Ljubljana

Foto: Vzgled in junak - Marko Soršak Soki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.10.2016 13:17

Nekoč je bilo deset šol tako zelo daleč, včeraj pa je že padla tridesetka. Trideset obdarjenih osnovnih šol v sklopu glasbeno dobrodelnega projekta 20za20 pomeni na desetine podarjenih električnih, akustičnih in bas kitar, ojačevalcev, bobnov, klaviatur in najrazličnejših pripomočkov. Pomeni podporo podjetij in posameznikov, predvsem pa neskončno željo bobnarja zasedbe Elvis Jackson, da omogoči vsem slovenskim otrokom odkrivanje njemu najljubšega sveta glasbe.

Njegov cilj je morda malce nor. Preko 400 slovenskih šol želi obiskati in obdariti, ovira ob tem pa niso le finančna sredstva, temveč tudi nekatere nezainteresirane osnovne šole, ki jim tako velikodušno darilo včasih pomeni celo breme. Vprašanje »kdo od zaposlenih se bo s povečanim številom mladih glasbenih umov ukvarjal« je bilo slišano že večkrat. Soki se tako ob obiskih šol najbolj razveseli motiviranih učiteljev, ki jim ob podarjenih glasbilih po licih nemalokdaj spolzi solza, saj bi bila brez 20za20 tovrstna investicija šole praktično nemogoča.

V zadnjih 2 letih so tako zaradi Sokija, entuzijastov iz učiteljskih vrst in vseh tistih, ki ste donacijo namenili projektu 20za20, nastali številni šolski bendi, ki uspešno nastopajo na najrazličnejših odrih (ne pozabimo, v kristalni palači so zaigrali tudi predsedniku Pahorju), iz naslova projekta pa so bila ustvarjena celo nova delovna mesta za učitelje glasbe.

V letošnjem letu se je projektu priključila tudi Zveza Škis oziroma študentski klubi, ki so se odločili vezano na svoj kraj priskočiti na pomoč. In tako je preteklo sredo Društvo študentov Brežice v sodelovanju s kantavtorjem Petrom Dirnbekom uspelo ponosno opremilo OŠ Dobova, ki je prejela el.-akustično kitaro, bas kitaro, ojačevalec in cajon. Le dan zatem pa je na Celjskem padla tako pričakovana 30ka! Lokalno podjetje (Štore Steel d.o.o.) je pripomoglo k temu, da je OŠ Štore bogatejša za set bobov s činelami, bas kitaro s pripadajočim ojačevalcem in el.-akustično kitaro, navdušenje učencev in učiteljev obeh šol pa je bilo tudi tokrat nepopisno.

Projektu se pridružuje tudi vse več slovenskih glasbenikov. Poleg Elvis Jackson, Big Foot Mame, Siddharte, Alye, MI2, Happy Ol' McWeasel, Vlada Kreslina in številnih drugih Sokija in slovenske otroke podpira tudi Adi Smolar, ki bo za 20za20 v Škofji Loki zaigral 19. novembra. Ob nedavnem snidenju je Adi projekt podprl s svojimi vedno prodornimi besedami: »Naj jim zaigra srce«. In ob takšni podpori ni težak niti naslednji cilj – Soki gre proti 40ki!