pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

FOTO: Z otroškega parlamenta - "Učenci smo kot ribe v akvariju!"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.03.2017 09:39

Svetniške klopi novomeškega Rotovža je včeraj zasedlo 29 delegatov občinskih parlamentov iz 42 osnovnih šol 23 občin širše dolenjske regije.

Mladi so v načrtovanju svoje prihodnosti zelo kritično razpravljali predvsem do sedanjega izobraževanja. Zanimiva je misel razpravljavca, ki ga moti, da sta iz šolskega sistema izrinjeni vrlini, kot sta iznajdljivost in domišljija. Šole so tako naravnane na učenje in ne na znanje, učitelji imajo raje »piflarje«. »Učenci smo kot ribe v akvariju, šolski sistem pa od nas zahteva, da splezamo na drevo in na koncu pretečemo še 100 km.«

»Prihodnost nas mladih ni le v šoli in službi, pomembno je tudi okolje, kakšno Zemljo bomo zapustili našim vnukom.« Strinjali so se, da je služb dovolj, potrebno se je le potruditi in biti pri delu najboljši. Nekateri potrebujejo izkušnje, ki pa jih je moč pridobiti tudi s prostovoljstvom.

Glede domače vzgoje so se vsi strinjali, da velikokrat starši ne znajo reči NE otrokom. Prehitro izpolnijo njihove želje, otroci pa tako pridobljenih dobrin ne spoštujejo in se jih celo ne veselijo. Govorili so tudi o okolju, trajnostnih virih energije in se obregnili ob vetrne elektrarne. Ni jim bilo jasno, kako so lahko naše ptice bolj neumne kot one v Nemčiji ali drugod po svetu.

Za 28. parlament so v obravnavo predlagali naslednje teme Šolski sistem in prehrana, Dve dekleti, dva fanta – pa kaj! in Svet brez rasizma; begunci, migranti, terorizem.

Na koncu so izvolili 10 delegatov, ki bodo Dolenjsko zastopali v slovenskem državnem parlamentu v Ljubljani: Matija Radež, Jaka Kunej, Neža Račečič in Marin Gazvoda de Reggi iz Novega mesta, Jakob Lavrič iz Trebnjega, Kevin Požek in Jakob Kavšek iz Črnomlja, Livia Plut iz Straže, Luka Anton Marn iz Ribnice ter Lea Žlogar iz Metlike.

Otroški parlament že vsa leta pripravlja društvo Mojca ob pomoči Mestne občine Novo mesto.