franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: Zaključek gobarske sezone

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.11.2015 07:52

Ko se narava jesensko obarva in se pripravlja na počitek, člani Gobarskega društva Novo mesto pripravijo vsakoletno druženje ob zaključku gobarske sezone.

Letošnje srečanje je potekalo v petek, 13.11.2015, v prostorih Gostišča na trgu in je še posebej pomembno, saj je v sklopu tega potekalo tudi slovesno razvitje društvenega praporja. S tem so se pridružili praznovanju in slovesnostim, ki potekajo v Novem mestu ob praznovanju 650-letnice pridobitve mestnih pravic.

Že nekaj let so si želeli pridobiti svoj društveni prapor, dokončno odločitev in potrditev pa so sprejeli na zboru članov 1.3.2015. Ob tem so sprejeli sklep o dopolnitvi Pravil društva, za praporščaka imenovali Aleša Finka, za namestnika pa Jožeta Kočijaža. Društveni prapor naj bi predstavljal simbole društva in dejavnost gobarstva. Na zboru članov imenovana delovna skupina je pričela z delom in iskala motive, ki bi bili prikazani na praporju. Oblikovalske zasnove je nato pripravil Mitja Vovko, univ.dipl.ing.arh., izdelovalec pa je bilo podjetje Vezenine Ercigoj d.o.o. iz Ljubljane.

Končna podoba praporja: na naslovni oz. prvi strani izraža uradno prestavitev društva z imenom društva in letnico ustanovitve in prepoznavnimi znaki društva goban kot osrednji motiv in stilizirana skupina treh gobanov, ki so naš prepoznavni znak, na zadnji oz. drugi strani pa je prikazana dejavnost društva s simbolnimi izrazi kot so:
• krog izraža enotnost, povezanost,
• roka izraža skrb, nega narave, raziskovanje, varovanje narave,

• drevo in list- gozd, narava, rast, gobe povezane z drevesom,
• zunanji rob prikazuje razvoj gobe od trosov do ponovne rasti,
• napis DOBRA BERA – PRAVA MERA izraža željo, da v gozdu najdemo kaj gob, opozarja pa na potrebo varovanja gob.

Izdelavo in razvitje društvenega prapora so omogočili člani društva, MO Novo mesto, Krka, d.d., Novo mesto, Gozdno gospodarstvo Novo mesto, d.d., ADRIA MOBIL d.o.o., Novo me-sto, TPV d.d., Novo mesto.

Prapor je simbol društva, ki bo njegovim članom v ponos in bo še bolj poudarjal zavedanje in pripadnost društvu. Gobarji bodo z njim živeli kot povezana družina, saj so se ob ustanovitvi tako tudi imenovali: Gobarska družina.