franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: Zaključen 5. Startup vikend v Novem mestu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
23.10.2016 07:48

Na 5. Startup vikendu Novo mesto, ki je potekal od 21. do 22. oktobra 2016, v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, je sodelovalo 45 udeležencev, ki so pod vodstvom mentorjev in podjetnikov, v dveh dnevih zgradili prototip in poslovni model svoje rešitve ter postavili temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

Startup Vikend Novo mesto predstavlja intenzivno pridobivanje podjetniškega znanja in osvajanja orodji za prve korake v podjetništvu. Prav tako ponuja udeležencem nepozabno izkušnjo, ki jim bo zagotovo koristila v poslovnem in zasebnem življenju.

Sodelujočim je bila v uvodnem motivacijskem predavanju predstavljena uspešna zgodba prvega Startup vikenda Novo mesto, podjetje LACEnano, ki izdeluje najlažje tatoo naprave na svetu. LACEnano je po tem, ko je na startup vikendu sestavilo ekipo, zagnalo v naši regiji. Proizvajajo najlažjo tattoo mašino na svetu. Iz prve roke so udeleženci tako izvedeli kako se lotiti trdega podjetniškega dela in zgraditi uspešno podjetje.

V nadaljevanju so sledile predstavitve podjetniških idej, preko katerih so posamezniki skušali prepričati ostale, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Po predstavitvah je sledilo glasovanje in izmed 14 idej smo izbrali 9 najboljših, na katerih se je delalo v naslednjih dveh dneh. Oblikovale so se ekipe, različnih starostnih profilov, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje.

Ideje, ki so bile izbrane za razvoj so bile:
- SiPark – slovenski park turizma
- MoonClock – dizajn za majice
- The Gree – pametni termometer
- DryLegs – oddaljen senzor izzliva vode
- Tens – FizioHome – aplikacija za lajšanje bolečin
- Top prenova – prenova na ključ
- ProTactic – aplikacija za športne trenerje
- BuyLow – zabavajte se s popusti
- ChefSpace – najem profesionalne kuhinje za nekaj ur
Udeleženci so tekom predavanj prvega dne dobili vsa potrebna znanja in napotke kako hitro in uspešno razviti poslovni model podjetja ter kako narediti spletno anketo in dobiti odziv s trga. Zadnji korak je v realnem podjetništvu zelo pomemben in tu je bilo dano veliko poudarka udeležencem. Skupine so se vneto lotile dela, ki se je zavleklo dolgo v noč.
Drugi dan se je začel s predavanjem MVP – Minimum valiable product, kar če poenostavimo pomeni prototip. In skupine so začele kreirati zanimive prototipe. Vsaka poslovna ideja mora v novodobnem poslovnem svetu imeti dobro predstavitveno stran. To je bila tudi tema ene izmed predavanj sobotnega dne.
Zadnja vendar zelo pomembna vsebina dogodka je bila predstavitev idej oz. pitchanje, ki je za nastop pred investitorji izjemno pomembno.


V soboto (21.10) ob 19. uri je potekal zaključni dogodek, katerega se je udeležilo preko 60 oseb in z gotovostjo lahko trdimo da Startup soba v inkubatorju še nikoli ni bila tako polna. Ekipe so na zaključnem dogodku predstavile svoje končne izdelke komisiji izkušenih podjetnikov, ki je štela 4 člane.

Komisijo so na novomeškem Startup vikendu sestavljali:
• Ivan Kralj – Arex d.o.o.

IZAVE UDELEŽENCEV:
»Izkušnja na dogodku je vsekakor fenomenalna, saj smo vsi dobili svoje ekipe s katerimi dobro delamo in navdušenje z vsako uro narašča, saj ne glede na začetno idejo, se generirajo nove in v kratkem času nastajajo super produkti.« Miha Pleskovič

»Naša ideja je aplikacija za ljudi, ki imajo bolečine v mišicah in potrebujejo fizioterapije. Aplikacija jim bo pomagala pri izvedbi vaj. Sam startup dogodek mi je super, saj lahko vidiš, kako iz preproste ideje lahko prideš do pravega podjetja. Všeč mi je tudi raznolikost v razmišljanju vseh udeležencev.« Tara Klevišar

»Ideja našega podjetja je da bi ustanovili prvi zabaviščni park na Dolenjskem. Ideja ima potencial saj je najbližji zabaviščni park v sosednji Italiji. Na Startup vikendu se počutim super, saj so vsi prišli z neko dobro idejo in sem si lahko izbral idejo, ki mi je bila najbližje. Delo v skupinah poteka v zanimivem vzdušju saj je naša ekipa mešanica mladih in starejših. « David Žabčić

IZJAVA MENTORJA:
»Dvodnevni dogodek je priložnost za vse dijake, mlade in ostale udeležence, da spoznajo nekoliko drugačen način dela, se družijo in izmenjajo svoje izkušnje. Prav tako lahko vidijo kako podjetni so mladi posamezniki iz našega okolja, ki so prav tako začeli svojo pot na stratup vikendu in imajo sedaj že uspešna podjetja. Oblikovale so se heterogene skupine, na eni strani zagnanih mladih in na drugi strani starejših z več izkušnjami. Prav tako imajo možnost da s tem znanjem svoje ideje že takoj realizirajo ali morda čez leto dve, ko zaključijo določeno stopnjo šolanja.« Mateja Nemanič