pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Bela Cerkev

FOTO: Združenje borcev za vrednote NOB Nm z novimi načrti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.01.2017 16:39

Člani predsedstva in izvršilnega odbora Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto so se v torek dobili na novoletnem srečanju v Hiši dediščine v Beli Cerkvi. Zbrali so se na družabnem delu, ki je z vsebino pomenil bolj izobraževanje in spoznavanje uspešnega dela v desetletnem obdobju Občine Šmarješke Toplice.

Gostitelji članov borčevske organizacije so bili: Svet občine Šmarješke Toplice, Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB Šmarjeta-Škocjan in Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev.

Srečanje je potekalo v Hiši dediščine, ki je po obnovitvi stavbe nekdanje šole kot primeren prostor z bogatim programom ponos domačinom. Ob stalnih razstavah Frana Zwittra, rojenega v Beli cerkvi, staršem, ki izvirajo iz slovenske Koroške ( Rož ), je še tu razstava Jožeta Karlovška, Šmarječana, ki je na področju stavbarstva in lesene ornamentike zapustil bogato dediščino, ki jo je videti še danes na kmečkih poslopjih kmetov, ki kaj dajo na tradicijo v obdelovanja lesa. Omenjen je Janez Zalokar, župnik, jezikoslovec in človek, ki je prvi na slovenskem pisal o umnem gospodarjenju in kmetijstvu. Žal zaradi bolezni, delne kapi, v Ljubljani, ni končal obsežnega dela slovenskega slovarja. Zbral je ogromno gradivo, ki so ga drugi koristili pri izdaji slovarja slovenskega jezika.

Hiša dediščine diha svežino, polet, ki ga dopolnjujejo članice društva z bogato ponudbo domačih dobrot med katerimi na prvo mesto postavljajo vinjevrško pogačo, iz ajdove moke z orehi. Pohvaliti je potrebno ponujene mesnine, zlasti klobase in seveda vino, posebneža cvička, iz domačih vinogradov na Vinjem vrhu, ki ni znano le po vinu, temveč tudi po bogatih arheoloških izkopaninah, šmarješki trebušasti sponki ( fibuli ) in šmarješki skledasti naglavni čeladi. V tisočletju pred našim štetjem je vrh Vinjega vrha pokrivalo mogočno gradišče Keltov, ki so pustili na tem območju svoj pečat, ohranjena pa so še danes številna ledinska imena, gomile in podzemni rovi, ki so vodili po skrivnih poteh na vrh tudi iz danes turistične škratove jame.

Podžupan Sandi Pavlič, Peter Vrščaj in predsednik Ivan Petančič so si prizadevali, da smo udeleženci srečanja ohranjali pridobljena znanja preko video prikaza uspešnih deset let občine, zgodovine v besedi in pesmi. Ogledali smo si še nekaj posnetkov zadnjih srečanj borcev včlanjenih v Novomeško, Gorjansko in Duletovo četo ter drugih dogodkov spominskih proslav v Sloveniji.

Čas je kar hitro tekel, če prav je to bil čas, ko je slovenska rokometna ekipa na svetovnem prvenstvu bila boj s Tunizijci za nerešen rezultat.

V razgovoru smo se dotaknili izvedbe letošnjih večjih spominskih prireditev in proslav. Že v februarju bomo lahko prisluhnili izvajalcem Večera lirike upora, se udeležili spominskih proslav na Dolžu, Javorovici, pri Beceletovi jami, Bazi 20, na Frati, Cviblju, Ločni, prižgali kres na Pumpnici, odšli nekajkrat na pohode, zlasti na pohod objetega mesta, NM*v*ŽICI, ki bo letos osrednja prireditev mestnih krajevnih organizacij, 27. aprila, na Dan upora proti okupatorju.

Združenje se vključuje v razpis za pridobitev proračunskih sredstev Mestne občine Novo mesto, in drugih občin, da si pridobi potrebna sredstva za delovanje, saj s simbolično članarino ne more pokriti vseh dejavnosti bogatega programa ohranjanja spomina partizanskega boja proti okupatorjem, za ohranitev slovenskega jezika, kulture, narodnega ponosa v naši domovini Sloveniji. Osrednja je tudi skrb za spomenike, obeležja iz NOB in za ohranjanje svetlega lika partizana, borca za našo svobodo v letih 1941-1945, kar je osnovna naloga združenja.

Spoštovanje osvobodilnega boja v koaliciji držav zmagovalk nad fašizmom in nacizmom je osnovna naloga, ki jo želijo člani širiti na miren, pristojen, spodbuden način, vrednega ponosa vsakemu mlademu človeku.

Letošnjo pot objetega mesta, NM*v*ŽICI, želimo obogatiti s tremi projektnimi učilnicami na prostem. Poskrbeti želimo za pešpoti v okolici, jih označiti in vzdrževati. V mestu je še nekaj ostankov obrambe mesta, ostankov okupatorja, pred napadi partizanskih brigad, kjer lahko pohodnikom v živo predstavimo življenje, besedo in pesem okupatorjevih vojakov in partizanov. Naš mladi rod naj bo ponosen na svoje dedke in babice, ker so se uprli okupatorju na način, ki je v svetu doživel priznanje.