stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Ribnica

FOTO: Živahen 40. Ribniški sejem

Piše: Radio Krka/sta

Čas objave:
06.09.2015 12:59

Vselej šegavi Ribničani so se pred 40 leti glave dali v kup in sklenili, da bodo začeli pripravljati sejme s prikazom, kako se je nekoč izdelovala in tržila suha roba in lončarstvo. Osem članov novega Turističnega domačega društva je tako zaoralo ledino brazde, ki je dolga 40 let.

Prvo septembrsko nedeljo leta 1975 je bil krstni sejem, seveda z manjšo ponudbo in obiskom, kot je današnji. Po včerajšnji kisli soboti je sonce obsijalo suhorobarsko deželo, v katero se še trumoma zgrinjajo množice od vsepovsod. V ponudbo je » ruobe vsake sorte, ki si jo ranku misliti muerte«.

Več kot 500 različnih stojnic od tega 36 onih, s prikazom, kako se izdeluje znamenita roba ribniške doline. » Žal vse je manj, ali so redki tisti, ki znajo iz lesa narediti izdelke značilne za naše kraje, » se je potožil Jože Indihar, ki se sejma udeležuje 35 let. »

Za enkrat se mnogim denarnice držijo zadnjicHkrati e. Ne vem, kako bo po poldan, » je tarnal prodajalec na stojnici, ko je barantal.  Hkrati poteka 16 rokodelski festival z več kot 60 udeleženci iz Slovenije in sosednjih držav. Sejemski direndaj se je začel s povorko po Škrabčevem trgu, ki je bila drugačna od vseh dosedanjih.


Poleg domačega Pihalnega orkestra in narodnih noš, so imeli »pravico« mimohoda le lončarji in suhorobarji ter v kočiji ribniški župan, aktualna kraljica suhe robe in predsednik Turističnega društva Ribnica.

Malo kasneje se jim je na odru pridružil še predsednik države Borut Pahor ter številni gostje . »Lepa prireditev, lep kraj, » je med drugim poudaril Pahor, ki je razkril, da ga za Ribnico veže članstvo v Triatlon klubu Inles Riko.

Popoldan bo še vrsto prireditev, med drugim bodo izbrali tudi kraljico suhe robe.

Rudi Indihar


Jože Levstek o sejmu


Borut Pahor o sejumu


Baranatanje na sejmu