IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Ljubljana

FOTO: Znanje in izkušnje z roko v roki

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.02.2017 06:25

Lep primer medgeneracijskega sodelovanja so te dni prikazali študenti visokošolskega in univerzitetnega študija zootehnike na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Pod mentorstvom docentke dr. Marije Klopčič so študentje v okviru programa prenosa znanja v prakso pripravili predavanja za pomembnejše rejce in kmetijske strokovnjake. Z veliko zavzetostjo so spregovorili o enostavnih ukrepih za izboljšanje rezultatov in uspešnosti živinorejske kmetije.

Z uvodnim predavanjem je slušatelje ogrel Karel Rutten iz Belgije, ki je predstavil svetovne trende v govedoreji s poudarkom na selekciji plemenskih živali na podlagi preučevanja podatkov prednikov za vsaj 5 generacij nazaj.
Študenti živinoreje pa so rejcem predstavili svoja spoznanja o najpomembnejših področjih in teme poimenovali: Tele je krava jutrišnjega dne, Paša je najbolj naraven in ekonomičen način reje, Meso pašnih živali je kvalitetnejše in bogatejše, Prednosti sistema Shredlage za pripravo koruzne silaže, Krave so biološki stroji, Izgube telet v slovenskih rejah so še vedno prevelike in Šepanje predstavlja tretjo največjo težavo vhlevljenih molznic.


Lep primer kako je mlajša generacija prenesla svoja novo pridobljena znanja na starejše, izkušene stanovske kolege, ki se morajo ves čas truditi, da gredo v korak s časom, saj same izkušnje brez pridobivanja novih znanj niso dovolj. Sicer pa je eden od izkušenih komentiral: »…, da je poudarjanje izkušenj le prikrivanje tega, da si v resnici star…«.

Na dogodku so sodelovali tudi Belokranjci - tako med slušatelji kakor med predavatelji.