zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Novo mesto

FOTO&AVDIO: Gradnjo novomeškega 5,3 km odseka ceste 3. razvojne osi bi začeli leta 2019

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
15.09.2016 09:32

Gradnjo novomeškega 5,3-kilometrskega odseka ceste tretje razvojne bi vsekakor lahko začeli leta 2019, je ob Dolenjskem forumu časnika Finance v Novem mestu dejal predsednik uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Tomaž Vidic. Ta 89 milijonov evrov vreden projekt nameravajo pokriti z evropskim denarjem in posojili.

Vidic, ki se je na forumu z direktorjem časnika Finance Petrom Franklom pogovarjal o urejanju cestne problematike na Dolenjskem, je pojasnil, da finančna konstrukcija za novomeški del ceste tretje razvojne osi predvideva, da naj bi Dars zanj dobil približno 40 milijonov evrov nevračljivih evropskih sredstev, preostali del naložbe pa naj bi pokrili s posojili, za katere bi jamčila država.

Ministrstvo za infrastrukturo se je namreč s tem projektom prijavilo za sredstva evropskega sklada za regionalni razvoj. Vlada in pristojno ministrstvo pa sta Dars zavezala, da mora do konca prihodnjega leta zagotoviti vsa gradbena dovoljenja, kar pomeni, da morajo do takrat izdelati tudi vso projektno dokumentacijo in zagotoviti vsa potrebna zemljišča. Z gradnjo novomeškega 5,3 kilometrskega odseka ceste tretje razvojne pa bi "vsekakor lahko" začeli leta 2019.

Naloge Darsa je povzel predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic: ˝Dars je sedaj nosilec za pripravo projektne dokumentacije, odkupe zemljišč: torej za vse postopke do pridobitve gradbenega dovoljenja. Kot je znano, je sam postopek umeščanja v prostor vodila Direkcija RS za ceste, državni prostorski načrt je bil sprejet decembra 2012. Dars pa je z letošnjim poslovnim načrtom postal nosilec za gradnjo avtocestnega priključka Novo mesto-vzhod do Malin.˝

Gre za skupaj 18-kilometrski cestni odsek, najprej pa se bodo lotili gradnje odseka od novomeškega vzhodnega avtocestnega priključka do priključka za tovarno Revoz oz. do priključka Osredek, je še povedal Vidic.


Podobno je v Novem mestu junija napovedal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Takrat je dejal, da bodo na podlagi državnega prostorskega načrta - verjetno že letos - začeli s pridobivanjem prvih zemljišč, zaključni rok za uresničitev projekta pa je pridobitev gradbenih dovoljenj do konca leta 2018, kar je tudi pogoj za zagotovitev evropskih sredstev, ki so predvidena za prvi oz. novomeški odsek omenjene ceste od dolenjske avtoceste do priključka pri tovarni Revoz.

Začetek gradnje predvidevajo leta 2019, predvideni čas gradnje novomeške navezave pa je tri leta oz. zgrajena naj bi bila leta 2021. Sicer pa bodo v nadaljevanju preostali del dolenjsko-belokranjske trase ceste tretje razvojne osi obravnavali kot enovit projekt, vključno do priključka Maline in s predorom skozi Gorjance, je še dejal Gašperšič.

foto: FInance.si

Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic o nalogah Darsa: