zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Sodražica

FOTO&AVDIO: Utrinki zgodovine slovenske policije v Sodražici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.09.2016 18:42

V šolski telovadnici v Sodražici je tamkajšnji župan Blaž Milavec odprl razstavo Utrinki iz zgodovine slovenske policije od leta 1850 do danes, s poudarkom na zgodovini ribniške policije.

Razstava je nastala v sodelovanju Muzeja Ribnica, Pokrajinskega muzeja Kočevje, Muzeja slovenske policije in Policijske uprave Ljubljana. Ko je dejala Vasja Pavlin iz Rokodelskega centra Ribnica, ki je sodelovala pri pripravi gradiva , so poleg slikovnega in tekstovnega gradiva med drugim postavili na ogled nekdanje uniforme policistov, njihova odlikovanja in pokrivala ter prvič opremo policista na motorju, ki se je iz Ribnice peljal otroke spremljat v šolo , v Sodražico.

Po besedah Darinke Kolar Osvald iz Muzeja slovenske policije želijo javnosti ponuditi vpogled v širšo policijsko zgodovino, začenši z letom 1850, ko je bila ustanovljena prva varnostna sila za zagotavljanje javnega reda in miru na tem ozemlju, tako imenovano orožništvo, iz katerega se je pozneje razvila slovenska policija. »Da spoznamo policijo, njene korenine, zakaj je nastala in zakaj jo imamo,« je povedala Kolar Osvaldova. Kot zanimivost je dodala, da je bil že prvi orožniški zakon napisan v slovenščini, čeprav smo bili takrat del avstrijskega cesarstva.


Sicer so pravo tako razstavo lani pripravili v Murski Soboti. Vasja Pavlin je še dejala, da Policijska postaja Ribnica, ki od lani pokriva tudi območje občine Velike Lašče pridno zbira gradivo in utrinke s tega območja, ob priliki pa jih bodo javnosti tudi pokazali.

Vasja Pavlin o razstavi


Vasja Pavlin o namenu razstave