1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Kostel

FOTO&AVDIO: V Kostelu tamburajo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.08.2016 09:24

Ob današnjemu prazniku Marijinega vnebovzetja, največjem krajevnem prazniku, so se na prireditvenem prostoru pri Fari zbrali številni razseljeni Kostelski rojaki.

Ob veliki maši poteka tudi "Tamburanje va Kostele", tradicionalna prireditev, sicer bolj skromna kot prejšnja leta, ki se je začela sinoči s pogovornim večerom, z zelo zanimivim človekom, Kostelcem, ki se je uveljavil v svetu, pri tem pa nikoli pozabil, od kod je doma, msgr. dr. Ivanom Jurkovič.
Kako je biti uspešen v svojem poslanstvu, daleč proč od domovine, kako je opazovati razvoj dogodkov v domovini in kako to vpliva na njega osebno in na njegovo delo, je dr. Jurkovič v pogovoru s Tomijem Gavrančem odstiral številnim zbranim.

dr. Ivan Jurkovič se je rodil 10. junija 1952 v Banja loki, v Kostelu. Po končanem študiju teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani (1972–1978), je bil 29. junija 1977 prav tako v Ljubljani posvečen v duhovnika. Študij je nadaljeval na Papeški lateranski univerzi v Rimu (1980–1984), kjer je leta 1988 doktoriral iz cerkvenega prava. V letih 1980–1984 je opravil diplomatsko izobraževanje na Papeški cerkveni akademiji v Rimu (1980–1984), kjer je diplomiral leta 1984. Opravljal je diplomatske službe apostolska nunciatura v Južni Koreji in Kolumbiji, na predstavništvu Svetega sedeža v Rusiji, bil svetovalec Državnega tajništva – Oddelek za odnose z državami, apostolski nuncij v Belorusiji, Ukrajini in nazadnje v Ruski Federaciji, v Moskvi. Od februarja 2016 pa je s strani Svetega očeta Frančiška imenovan za stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Uradu Združenih narodov in ostalih mednarodnih organizacijah v Ženevi ter stalnega opazovalca pri Svetovni trgovinski organizaciji.

Dr. Jurkovič bo danes ob 10. uri vodil mašo v cerkvi Marijinega vnebovzetja, po maši se bo povorka v narodnih nošah od cerkve napotila proti prireditvenem prostoru, kjer bo ves dan potekal raznoliki program , s ponudbo na stojnicah. Svojo bo imelo tudi Kostelsko društvo, ki je pripravilo sinočni pogovorni večer, ob njej pa bo nepozabno druženje, pa še bodo rekli »kovo po domače«, »kovo zapopevali i zamuzikali«.

Ivan Jurkovič o nadaljnji poti


Ivan Jurkovič o cerkveni diplomaciji


Ivan Jurkovič o Putinu


Ivan Jurkovič o Rusiji


Ivan Jurkovič o šoli in družini