pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Brežice

FOTO&VIDEO&AVDIO: Brežičani skozi nova krožišča

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.08.2016 10:19

Občina Brežice je pristopila k izdelavi Celostne prometne strategije Občine Brežice, ki na področju prometa v ospredje postavlja pešačenje, kolesarjenje in uporabo javnega potniškega prometa. Hkrati občane pozivajo k izpolnjevanju ankete, s katero želijo dobiti povratne informacije udeležencev v prometu v občini Brežice.

S tem sistemom bodo skušali zagotoviti kakovostno dostopnost do bivališč, delovnih mest in storitev za vse, izboljšati prometno varnost, zmanjšati onesnaženost, emisije toplogrednih plinov in porabo energije, povečevati učinkovitost in zmanjševati stroške, povezane s prometom, ter izboljšati privlačnost in kakovost bivalnega okolja.

Poročali smo že o novem krožišču, ki od prejšnjega tedna velja na križišču Ceste prvih borcev, Trga izgnancev in Černelčeve ulice.
Glede na to, da je promet na tem križišču kar gost, se je pojavilo vprašanje, zakaj krožišče in kako bodo avtobusi vozili skozenj. Na Občini Brežice so povedali, da so zaradi prepogostih kršitev oz. sistematičnega nespoštovanja prometnih pravil bili prisiljeni poiskati drugačno ureditev, saj je bilo v obdobju 5 let na tem križišču bilo izrečenih več kot 300 kazni na leto ter ravno toliko opozoril. Zaradi vztrajnega parkiranja avtomobilov pred pekarno in prodajalnami in lokalom je bilo tudi onemogočeno zavijati avtobusom, ki na tem relaciji vozijo tudi šolarje in je to oviralo potek prometa.

Zaskrbljenost glede krožišča so izjavili tudi lastniki bližnjega lokala, saj je ravno iz smeri Ceste prvih borcev pred novim krožiščem ozko grlo, a se je po pojasnitvi iz občine Brežice, zaskrbljenost pokazala za odvečno. "Krožišče je prevozno, kar pomeni da vozila, ki ne bodo zmogla skrožiti, to lahko prevozijo; pravila prednosti pa veljajo kot v standardnem krožišču", je povedala Alenka Laznik, vodja Oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe na Občini Brežice. 

Nova prometna ureditev pa se obeta tudi pred Osnovno šolo Brežice
Zaradi izboljšanja varnosti šolarjev je Občina Brežice investirala 68.000 evrov v izdelavo krožišča in novih parkirnih mest. "Novih 6 parkirnih mest bo pred šolo dostopnih za parkiranje do 15 minut, ob Jurčičevi ulici pa bo dograjenih tudi 50m novega pločnika, na Levstikovi ulici nov prehod za pešce, olajšan bo dostop do novih parkirišč in bližnjih stanovanjskih blokov ter na križišču Jurčičeve in Levstikove ulice izdelano manjše krožišče", je povedala vodja investicije Mateja Hotko iz oddelka za komunalno infrastrukturo Občine Brežice.

Prometna strategija bo dana v potrditev Občinskemu svetu Občine Brežice in bo služila kot podlaga za črpanje evropskih sredstev, ki bodo namenjena izvedbi ukrepov s področja trajnostne mobilnosti.
Ker je izdelava CPS zastavljena s širokim sodelovanjem širše javnosti, vabijo prebivalce občine Brežice, da izpolnijo anketo na povezavi: Anketa o prometni strategiji v občini Brežice

Vodja investicije Mateja Hotko iz oddelka za komunalno infrsastrukturo Občine Brežice


Alenka Laznik, vodja Oddelka za komunalno infrastrukturo in gospodarske javne službe na Občini Breži