merceva Odkrito.si

Vrnitev po dveh desetletjih! Se še spomnite te ...

gabrielle carahan Svet24.si

Potrjeno: 22-letno hčer znanega glasbenika ...

laganje Petisvet.si

Prepoznajte znake in razkrinkajte lažnivce!

Pilot_2_galerija Svet24.si

Vojaški piloti krepko prehiteli zdravnike

zala kralj gašper šantl Svet24.si

Evrovizijski šok: napaka pri glasovanju, ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

eva poklič Njena.si

Kaj se je zaradi šova zgodilo z Evo?

Novice Novo mesto

FOTO: Pihalni orkester Krka povabljen v tujino

Piše: R.K.

Čas objave:
30.05.2018 08:20

Pihalni orkester Krka čaka 8. julija nastop pred čudovitim ozadjem cesarske palače na festivalu v Innsbrucku, ki poteka že dvajseto leto. Povabilo na festival so dobili od umetniškega vodje, gospoda Aloisa Schöpfa, ki skrbi, da so na festival povabljene vrhunske pihalne zasedbe, program pa je posvečen glasbenim klasikam iz različnih obdobij.

BPu-dt3661.jpg

Orkester bo tako izvedel Händla, Verdija, Wagnerja, skladbo slovenskega skladatelja Habeta, ki je napisal skladbo prav za Pihalni orkester Krka, na odru pa se jim bo pridružila tudi sopranistka Mateja Praprotnik, s katero bodo izvedli Mesečevo pesem (Dvorak) in Puccinijevo O mio babbino caro. Za zaključek ne bo šlo brez Avsenika. Na festivalu bo sicer nastopilo 36 orkestrov, od profesionalnih vojaških, policijskih pihalnih orkestrov, pa do vrhunskih amaterskih sestavov.

PO KRKA.jpg

Pred odhodom v tujino bo orkester del programa izvajal v Kulturnem centru Janeza Trdine, in sicer, 15. junija ob 20.00, ko bo solist tudi Jošt Rudman na trobenti. Orkester letos čaka še nastop pred Evropskim parlamentom v Bruslju ter gostovanje v belgijskem mestu Zele, kjer bo s koncertom nastopil na festivalu in masterclassu za dirigente iz Nizozemske in Belgije. Tja jih je povabil dirigent in skladatelj Bart Picqueuer, ki je zanje napisal Simfonijo Krka. Simfonija Krka je letos tudi obvezna skladba v najvišji težavnostni kategoriji na odmevnem tekmovanju za pihalne orkestre v Španiji. Orkester tako dobiva mednarodno noto, od orkestrov, ki jih bodo slišali v tujini pa se bodo lahko tudi veliko naučili, saj imajo res visok nivo igranja, večina pa jih je profesionalnih. Orkester tudi sicer stremi k čim boljšemu kakovostnemu izvajanju in delovanju. Leta 2015 so v najvišji kategoriji osvojili pokal Flicorno d'Oro v Rivi del Garda, naslov za najboljši orkester ter dirigenta tekmovanja, 2010 so osvojili Grand Prix na Madžarskem, zmagovali pa so tudi v Nemčiji in v Sloveniji v najvišjih kategorijah. Sicer gre za amaterski pihalni sestav, ki je lani praznoval 60. obletnico delovanja v Športni dvorani Marof.

BPu-dr4014.jpg

Uspešno leto mednarodnih gostovanj bo orkester ponovno zaključil v Novem mestu, z Novoletnim koncertom v Kulturnem centru Janeza Trdine, kot je že v tradiciji.  Naslednje leto pa k njim za cel vikend pride skladatelj iz Anglije, s katerim bodo intenzivno delali in pripravili koncert.