franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Sevnica

GLG Sevnica z Grdim račkom v Avstriji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.06.2016 13:19

Grajsko lutkovno gledališče (GLG) Sevnica od danes pa do nedelje gostuje v avstrijskem Bregenzwaldu ob Bodenskem jezeru, kjer se udeležujejo uglednega mednarodnega festivala amaterskih gledališč "STRAWANZ–FOCUS 2016".

Kot edini slovenski predstavniki bodo sodelovali z lastno produkcijo predstave »Grdi raček«, prirejene po svetovni uspešnici H. C. Andersena. Med aktivnostmi zavoda GLG Sevnica, ki pod vodstvom Bernarda in Snježane Pungerčič deluje na Gradu Sevnica od leta 2010, je poleg ustvarjanja in igranja avtorskih in znanih lutkovnih predstav, lutkovnih in likovnih delavnic, kolonij, izobraževanj za otroke in mentorje po vrtcih, šolah in knjižnicah, tudi sodelovanje na festivalih. Januarja letos jih je tako prijetno presenetila novica, da je strokovna žirija festivala »STRAWANZ–FOCUS 2016« izmed 63 kandidatk s celega sveta med 11 finalnih nastopajočih predstav festivala izbrala tudi njih.

Izbrane gledališke skupine se bodo predstavile občinstvu na gledaliških odrih, razporejenih po celotnem območju Bregenzwalda, od Sulzberga do Schopernaua. Gledalke in gledalci pričakujejo kreativne, vznemirljive, odzivne, provokativne produkcije predstav, ki bodo presegale vse jezikovne ovire in državne meje, za vse generacije.

Umetniki in umetnice, igralci in igralke, pevci in pevke – izbranih enajst skupin prihaja iz Nemčije, Islandije, Izraela, Kameruna, Avstrije, Švice, Slovenije, Južnoafriške republike in Madžarske. Grajsko lutkovno gledališče Sevnica bo edina slovenska zasedba na festivalu, hkrati pa tudi edini izvajalec lutkovne predstave na tej mednarodni gledališki prireditvi.

Izbrana lutkovna predstava »Grdi raček« govori o nerazumevanju okolice do drugačnosti, nehumanih stereotipih ter vztrajanju na svoji, sicer trnovi poti, ki se končno spremeni v zmago dobrega nad zlim – drugačnega nad povprečnim. Zelo izrazne lutke večjih dimenzij so narejene v domači delavnici Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica, konstruirane pa so z velikimi gibalnimi in animacijskimi možnostmi, kar še poveča čarobnost, kontrast in dinamiko. Poudarjena lutkarska animacija in neverbalna komunikacija je bila po mnenju Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica verjetno prav tista odločujoča vrlina, ki jih je uvrstila med finaliste festivala, na katerem bodo vse izbrane predstave igrane v nacionalnih jezikih izvajalcev.