IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Brežice

Golob ob ogledu škode na kmetijskih površinah v Brežicah obljubil pomoč države

Piše: STA

Čas objave:
18.07.2023 10:17

Predsednik vlade Robert Golob si je danes popoldne ogledal posledice neurij v vaseh Orehovec in Pišece v občini Brežice. Po pogovoru z lokalnimi prebivalci in županom Ivanom Molanom je obljubil, da bo vlada poskusila narediti vse, da bi ljudje čim hitreje lahko prišli do pomoči, saj so redni postopki zelo dolgotrajni.

Golob je v izjavi za medije in v pogovoru z domačini, ki jih je prizadelo četrtkovo neurje, dejal, da je prav, da je na lastne oči videl posledice ujme, da lažje razume, kako ukrepati. Tako je poudaril, da je treba opraviti dvojno oceno škode na kmetijskih zemljiščih, in sicer oceno neposredne škode na letošnjem pridelku in oceno škode, ki bo terjala obnovitev nasadov in vinogradov.

Za prvo bodo stroški intervencije povrnjeni že v naslednjih tednih, saj so mehanizmi tu hitrejši, pri drugi pa žal dolgotrajnejši. "Danes smo videli, da so najverjetneje poškodovane tudi rastline in na tem področju so žal zaenkrat mehanizmi precej počasni. Lani sem bil optimist v času suše in sem mislil, da se da po redni poti priti hitro do povračila škode. A ne drži. Ko smo šli po redni poti, je trajalo do marca ali aprila, da smo lahko izplačali škodo," je spomnil.



Je pa domačinom obljubil, da bodo poskušali najti način, kako jim priti hitreje naproti s pomočjo. Morda bi lahko pomagalo tudi dejstvo, da gre zaradi ozkega pasu, v katerem je nastala škoda, za posamezne prizadete kmetije. "Tako da bo mogoče to eden od kriterijev, ki bodo pomagali, da lahko gremo hitreje naprej," je dejal, čeprav je priznal, da jasnih odgovorov o tem, kako hitro do pomoči, še nima.

Zlasti pa je domačinom obljubil, da vlada nanje ne bo pozabila in da ne bodo le številka na papirju.