pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Novice Črnomelj

Goran Bertok razstavlja v Črnomlju

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
24.07.2015 12:10

V cerkvi sv. Duha v Črnomlju bodo danes ob 20. uri odprli razstavo fotografa Gorana Bertoka z naslovom Ogenj, rdeča. Nagrajenec festivala avtorske fotografije Fotonični trenutki - Mesec fotografije leta 2010 se tokrat predstavlja z novo samostojno postavitvijo.

Kot je ob razstavi zapisal Robert Lozar, Bertok svoje podobe gradi premišljeno in občutljivo, njegove kompozicije so dodelane in izpiljene do perfekcije, a se seveda hkrati zaveda, da "lepa" ali "skladna" ali "urejena" kompozicija za dobro fotografijo nikakor ne zadostuje.

"Če se fotograf zadržuje predvsem v polju kompozicijskih enačb, počne zgolj tisto, kar slikarji počnejo že tisočletja. Fotografija se mora izviti iz objema slikarstva in izhajati iz temelja svoje lastne fenomenologije: zapisovanja svetlobe. Na površino fotografske podobe se zapiše, vtisne svetloba dogodka ali prizora, ki mora nagovarjati naše eksistencialno jedro. V Bertokovih podobah se iz večinoma nedefiniranega ozadja tako postopno izvijajo prizori, ki sprva delujejo kot estetsko uglašene mizanscene, a se kmalu sprevržejo v svoje radikalno nasprotje: v ekscesno telesnost," je presodil Lozar.

Učinek Bertokovih fotografij po Lozarjevem mnenju izhaja iz paradoksnega nasprotja med pretanjeno kompozicijsko gradnjo in ekscesno vsebino. Ponekod je vtis šokanten, drugod nas prežame globoko nelagodje, celo stud, vse pa se napaja na skrajnih robovih naše telesnosti, v polju ultimativnih eksistencialij, ki koketirajo z metafizičnim poljem: rojstvo, seksualnost, ljubezen, umiranje in smrt.

Leta 1963 rojeni Bertok je diplomiral iz novinarstva. Deluje kot samostojni umetnik. Z usmerjanjem foto objektiva predvsem v območje nasilja nad človeškim telesom mu je uspelo oblikovati in utrditi svojstveno obliko fotografske estetike. Predstavlja se tako na samostojnih kot skupinskih razstavah.