vili resnik Odkrito.si

Vili Resnik v skrbeh zaradi hčere

harry meghan 1 Svet24.si

Kdo bodo botri prvemu otroku Meghan in Harryja?

girl-1666678_1280 Petisvet.si

Zdaj lahko rešimo marsikaj, tudi finance, če ...

Brenton Tarrant_sodišče_nova zelandija Svet24.si

Napadalec iz Christchurcha je bil v Sloveniji

51214628_2298256230419385_4899901198984806400_o Svet24.si

Zaskrbljena družina: Šabanova žena noče iz ...

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

alenka kosir Njena.si

Alenka Košir odkrito razkrila, koliko kilogramov ...

Novice Novo mesto

Gozdarski praktični pouk bodo izvajali v državnem gozdu

Piše: STA

Čas objave:
15.03.2019 12:41

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki gospodari z državnimi gozdovi, je s šolskim zavodom Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto podpisala pogodbo o dopustiti izvajanja javnega gozdarskega izobraževalnega programa. Družba je zavodu s tem v uporabo dodelila sto hektarjev gozda v Jurki vasi, opredelila je tudi plačilo za opravljeno delo.

Glavni direktor SiDG Zlatko Ficko je ob današnjem podpisu povedal, da bo šola dodeljene gozdne površine uporabljala za praktično usposabljanje dijakov, s pogodbo pa so opredelili tudi plačilo, ki ga bo od SiDG dobila za opravljena dela. Podobne pogodbe so lani sklenili s tovrstnimi šolami v Postojni in Mariboru, s sklenitvijo novomeške pa želijo tamkajšnji šoli pomagati tudi pri odpravi posledic februarskega požara. Najemno pogodbo, ki jo bodo po njenem preteku lahko podaljšali, so podpisali za pet let. Ficko je še dodal, da je SiDG družba, ki mora poleg izkoriščanja in gospodarjenja z gozdovi opravljati tudi vrsto drugih nalog. Ena od teh je izobraževanje, z omenjeno dodelitvijo gozdnih površin za šolski praktični pouk sečnje, spravila lesa in drugih del pa želijo ob njegovem pomanjkanju pripomoči k zagotavljanju gozdarskega, lesarskega in naravovarstvenega kadra, je še dejal.

Direktor Centra biotehnike in turizma Grm Novo mesto Tone Hrovat je pristavil, da bo imela šola z omenjeno pogodbo omogočeno kakovostno praktično delo v gozdu. Cilj šole je tudi nadaljevanje razvoja gozdarskega in lesarskega področja ter male predelave lesa. Med prednostmi dodeljenih gozdnih površin je navedel njihovo relativno lahko dostopnost, pretežno nezahteven in dokaj varen teren, bližino glavnih prometnic in v primeru morebitnih nesreč pri delu tudi zdravstvenih ustanov.

V novomeškem Centru biotehnike in turizma sicer skupaj izobražujejo približno 1200 dijakov in študentov, približno 300 od teh na področju gozdarstva, združenega s kmetijstvom. Od 30 do 50 posameznikov tudi pri jih letno opravi nacionalno poklicno kvalifikacijo za sečnjo in spravilo lesa, je še povedal Hrovat.