IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Šmartno pri Litiji

Gremo skupaj … spoznavat dediščino

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.03.2016 09:27

V organizaciji Zavoda Levstikova danes poteka 3. pohod Primskovo, ki so ga umestili v prijetno dolenjsko okolje ob dnevu žena.

Udeleženci so se zbrali ob 8. uri na Kopačiji ob Trgovini Golob.

Kot so zapisali organizatorji, bodo udeleženci hodili v skupini s Kopačije po vzhodnem robu Primskove gore proti Kuklju in navzdol skozi gozd v dolino Primskovega v Mengeš in naprej proti Bratnicam. Ob tromeji občin Šmartno pri Litiji, Ivančna Gorica in Trebnje bodo zavili levo po južnem obronku skozi gozd do Dolnjega Vrha, kjer bo kratek postanek. Nadaljevali bodo skozi Gornji Vrh in Sevno do Kopačije, kjer bodo pohod ali zaključili ali pa nadaljujevali do vrha Primskove gore in si ogledali tri cerkve in vrh stožčastega, nekaj manj kot 600 metrov visokega vrha. Ta del poti je dolg približno 6,5 km.

Tisti, ki se bodo odločili za celotno traso, bodo nadaljevali s Kopačije proti Poljanam, mimo kmetije Vidgaj, naprej izpod novega daljnovoda (v meglenem vremenu kar pošteno prasketa) do Vinjega vrha. Iz Vinjega vrha bodo zavili bolj levo proti Obli Gorici in Stari Gori do križišča s kapelico sv. Antona. Gre za križišče glavne ceste Primskovo – Šmartno pri Litiji. Do tod je pot dolga približno približno 12 km. Pot ni naporna in je primerna za vse starostne kategorije.


Nato bodo prečkali križišče in nadaljevali proti Mihelci, jo povsem na meji z občino Ivančna Gorica obkrožili in nadaljevali navzdol v vas Primskovo, po kateri je celotno območje tudi dobilo ime. Tu pa se začne zadnji naskok po jugozahodnem delu proti Gradišču oziroma vrhu Primskove gore s tremi cerkvami vrh gore in ostanki obzidij iz časov turških vpadov. Tu uradno zaključijo, potem pa navzdol še približno 850 metrov do Kopačije. Tu so tudi startali. Celotna pot je dolga 17 km. Ni naporna in, kot pravijo organizatorji, jo lahko premagajo v štirih urah “čiste” hoje. Med potjo bodo udeleženci izvedeli marsikaj zanimivega o tem območju.

Podrobnosti o pohodu so tudi na naslovu http://www.levstik.si, lahko pa pišete tudi na info@levstik.si. Za geografsko lokacijo starta si poglejte na http://www.mojaobcina.si/smartno-pri-litiji/dogodki/gremo-skupaj-spoznavat-dediscino--3-pohod-primskovo-za-dan-zena.html.