zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Brežice

HESS: HE Mokrice ne bo imela uničujočega vpliva na naravo

Piše: HESS, S.P.

Čas objave:
06.05.2019 09:35

Iz brežiške družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), so se danes odzvali na navedbe Društva za preučevanje rib Slovenije, z dne 24.4., ki je doseglo nov postopek o okoljevarstvenem soglasju za Hidroelektrarno Mokrice.

Omenjeno društvo je na svoji novinarski konferenci poudarilo, da obstajajo alternative tako glede protipoplavne zaščite kot uporabe obnovljivih virov. Iz HESS so sporočili, da je v navedbah društva nekaj netočnih in zavajajočih trditev. Odgovor HESS objavljamo v celoti:

"Navedba v prispevku, da bi katera koli študija razkrila, da bi imela gradnja HE Mokrice uničujoč vpliv na naravo, je povsem neresnična. Vse izdelane strokovne študije za HE Mokrice so pritrdile oceni vpliva HE Mokrice na naravo, ki jo je izdelal strokovni izdelovalec, ki je podal oceno, da je vpliv HE Mokrice na naravo nebistven ob izvedbi omilitvenih ukrepov. Tej oceni so pritrdili tudi Zavod za ribištvo Slovenije, Zavod RS za varstvo narave in ARSO, kakor tudi Ministrstvo za okolje in prostor (MOP), ki je zavrnilo pritožbo Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) v postopku pred tožbo na upravnem sodišču. Pomembno je tudi poudariti, da se študije, ki jih je zahteval DPRS od Zavoda za ribištvo Slovenije, ne nanašajo na HE Mokrice temveč na gorvodne elektrarne in so bile izdelane v obdobju od 2004 do 2011, zato jih ARSO ni prepoznal kot pomembne za postopek izdaje OVS za HE Mokrice in od družbe HESS tudi ni zahteval, da jih priloži k vlogi za izdajo OVS za HE Mokrice. Zato nikakor ne drži, da bi navedene študije kakorkoli pritrjevale pavšalni in nestrokovni oceni DPRS, ki tudi nima nobenih referenc s področja presoje vplivov na naravo. Nekonkretno in neargumentirano navajanje študij in iz njih izhajajočih ter nikoli eksplicitno predstavljenih negativnih ocen vplivov na naravo je zgolj način za zavlačevanje in onemogočanje izvedbe tega projekta, kar bo imelo negativne posledice za našo državo in državljane.

Glede navedb društva, da sta HESS in občina prebivalcem gradnjo HE Mokrice predstavila kot edino možnost za protipoplavno zaščito in da lahko HE povzročijo veliko večje poplave s še hujšimi posledicami, pa pojasnjujemo, da samo celovito izveden večnamenski projekt zagotavlja poplavno zaščito naselij v Posavju."