IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice

Hiperbarična komora tudi v Novem mestu

Piše: Oglasno sporočilo

Čas objave:
08.04.2024 12:42

V novomeškem Inštitutu za fizioterapijo in rehabilitacijo nam med drugim lahko pomagajo pri odpravljanju bolečine, izboljšanju telesne drže in rehabilitaciji po poškodbi. V studiu smo gostili fizioterapevtki Petra Kotnik in Bernarda Šuštarič.

Kdaj priti k vam?

Ko se pojavi težava, bolečina v mišično skeletnem sistemu, akutna ali pa že kronična. Bolečina ima lahko različen izvor – lahko gre za posledico poškodbe, posledico dalj trajajoče prisilne drže, post operacijsko stanje, Naša fizioterapevtska ekipa ima dolgoletne izkušnje na področju rehabilitacije po poškodbah in ortopedskih operacijah, na področju geriatrične fizioterapije (delo s starostniki) ter na področju…. Ker naše delo zajema širok spekter diagnoz, imamo za sabo tudi različna izobraževanja s katerimi smo obogatili svoj sistem informacij. Udeležili smo se ortopedske medicine Cyriax, tečaja za sproščanje fascij po Steccotu ter tehniko Ergon, tečaj za sproščanje mišično prožilnih točk ter tečaj za aplikacijo kinezio trakov.

Katere terapije je možno opraviti pri vas?

Imamo velik nabor sodobne opreme za elektro terapijo – Tecar, udarne globinske valove, visoko energijski laser, magnetoterapija, ultrazvok, protibolečinsko elektroterapijo, kot so TENS, interferenčni in diadinamski tokovi ter elektrostimulacijo. Na področju manualne terapije je možno izvesti sproščanje mišično prožilnih točk in fascij. V kolikor bi se radi naučili določenih krepilnih, razteznih ali stabilizacijskih vaj za določen predel telesa, se lahko naročite na individualne vaje, kjer vaje prilagodimo vašim potrebam in željam. Lahko gre zgolj za preventivo pred različnimi stanji, kot so slaba drža, nestabilno koleno ali gleženj, šibkost mišic trupa in podobno. Lahko gre za pred operativno vadbo, pri kateri se fokusiramo na del telesa, ki bo kasneje operiran. Po operaciji pa je nujno potrebna rehabilitacija, tako v zgodnji kot v poznejši fazi. Tecar in udarni valovi so v zadnjem času v ospredju fizioterapevtskega delovanja, saj so učinki vidni že po prvi terapiji. Gre za dve aparaturi, ki omogočata zmanjšanje bolečine (tako akutne kot kronične), sprostitev mehkih tkiv

Na voljo pa imate tudi skupinske vadbene programe, ali ne?

Ja drži. Ker želimo, da bi ljudje delali na ohranjanju funkcionalnosti svojega telesa, še preden se pojavijo težave ali bolečine, imamo v ponudbi 4 različne vadbe.

Starejši populaciji je namenjena vadba za ravnotežje, katere namen je razviti boljši občutek za svoje telo v prostoru, ob različnih situacijah. Vemo, da ravnotežje z leti upada in je dejavnik tveganja za padci, ki lahko privedejo do zlomov, včasih tudi do kompliciranega zdravstvenega stanja. Zato je vadba sestavljena iz različnih nalog na ravnotežnih blazinah in deskah, glavni cilj pa je da nalogo opravijo čimbolj pravilno, s čim manj kompenzacije.
Za mamice, ki so na starševskem dopustu, ponujamo vadbo, ki jim omogoča izvajanje vaj z lastnim telesom, njihov dojenček pa je prisoten na vadbi. Vaje so prilagojene poporodnem stanju. Osredotočamo se na krepilne vaje trupa, nog in rok, da povrnemo čvrstost telesa. Naučile se bodo tudi ergonomskih položajev, ki jih lahko uporabijo tekom dneva, recimo pri dviganju otroka, pri polaganju otroka v voziček, nošenju bremen ipd. S pravilno držo tekom dneva bodo zmanjšale tveganje za nastanek bolečin v hrbtenici.

Za vse, ki želite dvigniti srčni utrip in učvrstiti trebuh, noge in zadnjico, je na voljo TNZ vadba. Gre za krožno vadbo po postajah z različnimi pripomočki - uteži, elastike, drsniki, žoge, TRX trakovi, step,… Vaje so dinamične in kompleksne, a hkrati prilagodljive sposobnostim vadečega.

Za vse, ki vam bolj odgovarja vadba na blazini v bolj umirjenem ritmu, je primerna vadba za zdravo hrbtenico. Poudarek je na razteznih in krepilnih vajah za ramenski in medenični obroč ter celotno hrbtenico v kombinaciji s pravilnih dihanjem. Da so vaje intenzivnejše, uporabimo pilates žogo in elastiko.

Ko se bo začelo toplejše vreme, bi radi izvedli tudi nordijsko hojo po bližnjih trasah na področju Novega mesta.

Vse več se govori o hiperbarični kisikovi komori in o njenih učinkih na telo. Imate jo tudi pri vas, kajne?

Ja, pri nas jo imamo, in sicer trdo. Glavni učinki se kažejo kot povečana koncentracija kisika v tkivih, hitrejša regeneracija telesa, izboljša se cirkulacija krvnega in limfnega sistema, izboljša se kvaliteta krvi.

Spodbuja naravni proces zdravljenja in izboljša imunski sistem, povečuje vitalnost, izboljša koncentracijo, zmanjšuje utrujenost in izboljša raven energije, vpliva pa tudi na upočasnitev procesa staranja.

Terapija s kisikom je eden najmočnejših in naravnih načinov za zmanjšanje vnetja, pospeševanje celjenja ran in optimizacijo fizične in duševne zmogljivosti.

(Večino zdravstvenih težav povzroča pomanjkanje kisika na celični ravni, kar slabo vpliva na proizvodnjo energije v večini celic. Povečan pritok kisika v naš krvni obtok skrajša čas okrevanja in pomaga imunskemu sistemu pri zdravljenju in izboljšanju splošnega psihofizičnega počutja, povečanju energije in telesne pripravljenosti).

Uporaba HBOT se izvaja pod nadzorom strokovnega osebja, terapija pa mora biti skrbno načrtovana, odvisno od zdravstvenega stanja posameznika.

HBOT je varna in učinkovita metoda oksigenacije pri bolnikih s COVID-19. Posebej priporočljiva je pri športnikih, ker se jim pri zadostni zalogi kisika izboljša moč koncentracije in vzdržljivost. Kisik jim pomaga tudi pri razgradnji mlečne kisline, zato si po naporih hitreje opomorejo.

Terapija s kisikom se vse bolj uporablja tudi v lepotne namene. Nemoten pretok kisika po telesu stimulira nastanek kolegena, kar prispeva k bolj elastični in manj suhi koži, to pa posledično zmanjša obrazne gube in vidno upočasni staranje.

Kje vam lahko najdemo?

Na Inštitutu za fizioterapijo in rehabilitacijo, na Rozmanovi ulici 18 v Novem mestu. Za vse dodatne informacije in za naročanje na fizioterapevtske storitve smo vam na voljo na telefonski številki 07 393 00 33 ter na narocanje@uni-nm.si. Vabljeni pa tudi k ogledu naše spletne strani fiziorehab.si. Veselimo se vašega obiska.

Inštitut za fizioterapijo in rehabilitacijo 1. del


Inštitut za fizioterapijo in rehabilitacijo 2. del


Inštitut za fizioterapijo in rehabilitacijo 3. del