pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

Investicije za učinkovitejše in varnejše delo gasilcev

Piše: R.K.

Čas objave:
09.03.2023 13:31

Občinski svetniki in svetnice so na 3. redni sej 26. januarja 2023 potrdili investicijski program za projekt Oprema, tehnika in vozila za gasilsko javno službo v vrednosti 1,9 milijona evrov za učinkovito izvajanje gasilske javne službe v občini Kočevje. Predvidena je izvedba dveh tipov investicij in sicer v opremo z investicijskim vzdrževanjem ter v tipizirana gasilska vozila, skladno z Dolgoročnim programom razvoja gasilstva v občini Kočevje v obdobju od 2020 do 2025.

Projekt zagotavlja nadaljnji razvoj ustreznih pogojev za učinkovito izvajanje gasilske javne službe v občini Kočevje ter omogoča lažje, učinkovitejše in varnejše delo gasilcev pri gašenju ter izvajanju nalog zaščite in reševanja. V okviru projekta bo tako še v letošnjem letu izveden že dalj časa načrtovan nakup novega ALK gasilskega vozila oziroma gasilske avto lestve s košaro za gašenje in reševanje z višin (do višine 32 m) in sicer za PGD Kočevje. V okviru projekta je sicer načrtovan še nakup novih tipiziranih vozil in tehnike ter nove gasilske opreme za potrebe učinkovitega delovanja gasilskih enot na območju občine Kočevje, predvidoma do leta 2025. Projekt bo prispeval k večji varnosti prebivalcev in premoženja Občine Kočevje kot tudi širšega območja in regije.

Glavni razlog za nakup novega gasilskega vozila z avto lestvijo je zagotovitev ustrezne opreme, s katero bodo gasilske enote na območju Kočevskega v okviru svojih pristojnosti izvajale ukrepe požarne varnosti na visokih in velikih objektih ter reševanja z višin. Na podlagi analize operativnega območja je bilo namreč ugotovljeno, da v občini Kočevje obstaja 289 objektov, kjer je ob intervenciji nujno potrebno tovrstno gasilsko vozilo, ter 1871 takih objektov, kjer je za varno in učinkovito posredovanje takšno vozilo več kot zaželeno. Analiza je tudi pokazala, da so najbližja gasilska vozila ALK v primeru intervencije od Kočevja oddaljena skoraj eno uro, kar je za učinkovito posredovanje predolg čas.

Vse aktivnosti oziroma nakupi bodo izvedeni do leta 2025. Finančna konstrukcija predvideva, da se bo projekt financiral s pomočjo sredstev Uprave RS za zaščito in reševanje v višini 325.000 EUR (17,48 %), požarne takse v višini 347.980 EUR (18,72 %) in lastnih sredstev Občine Kočevje v višini 1.168.268 EUR (63,80 %).