nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Novice

Islandska saga z zakoncema Lipej

Piše: R.K.

Čas objave:
10.05.2024 11:45

Slednje sta zbranim v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice v minulem sredinem večeru, 8. maja 2024, skozi film, fotografije in fotografsko razstavo odstrla Karmen Tramšek Lipej in Davor A. Lipej, ki sta svojo 13-dnevno islandsko sago doživela v juliju 2023. Med samim popotovanjem je nastalo več tisoč fotografij, zakonca Lipej pa sta skrbno izbrala tiste, s katerimi sta nagovorila in navdušila občinstvo v knjižnični dvorani.

Dan po dan, z raznolikimi in številnimi dogodivščinami v vsakem izmed njih, smo spoznavali vsakdan popotnikov. Na otoku so prevozili okrog 2.500 kilometrov, ob tem pa doživeli razkošje narave s čudovitimi razgledi. Oblike in barve, ki jih je tam ustvarila narava, so izjemne. Popotovanje v poletnih mesecih je pomenilo ogromno naravne svetlobe za pripravo fotografij in seveda tudi to, da so bile noči (skoraj ves čas) tako svetle kot dan. Nekoliko višje temperature so popotnikom omogočale tudi več časa preživetega v naravi. Med vsemi dogodivščinami tudi spoznavanje življenja tamkajšnjih prebivalcev v sožitju z duhovi oziroma mitologijo preteklosti (s troli in palčki ter drugimi bitji). Tamkajšnja dediščina pripovedovanja zgodb je nasploh zelo bogata. 

Dogodek se je odvil v organizaciji Multimedijske produkcije Videokom in Fotokluba Brežice, s sodelovanjem Knjižnice Brežice in ob podpori Občine Brežice. Gostujoča fotografska razstava pa bo na strokovnem oddelku knjižnice na ogled do vključno 22. maja 2024. Prijazno vabljeni k obisku in ogledu v odpiralnem času  knjižnice.