stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Črnomelj

V Črnomlju rekordno za investicije

Piše: RK/Občina Črnomelj/STA

Čas objave:
16.02.2022 06:16

Proračun Občine Črnomelj, ki letos dosega nekaj več kot 28 milijonov evrov odhodka in skoraj 23,5 milijona evrov prihodka, je izrazito naložbeno naravnan. Približno 55 odstotkov odhodka bo namreč šlo za naložbe, kar je glede teh rekordno leto, je na novinarski konferenci pred občinskim praznikom ocenil črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Ob prazniku Občina Črnomelj vsako leto organizira novinarsko konferenco, kjer predstavi projekte preteklega leta in delo občine na splošno. V preteklem letu je Občina naredila več pomembnih premikov na področju investicij, kar pomeni tudi izjemno investicijsko naravnan proračun.

»Proračun, ki so ga člani občinskega sveta sprejeli na januarski seji, je zelo investicijsko naravnan. Odhodki so planirani v višini 28 milijonov evrov, odhodki pa v višini 23,5 milijonov evrov. 55 odstotkov proračuna je torej namenjenega investicijam. Gradnja OŠ Loka, Vrtec Loka, dograditev OŠ Dragatuš, kanalizacija Črnomelj, kolesarska povezava Črnomelj – Kanižarica, sanacija nekdanjega dijaškega doma, so te ključne in zahtevne investicije, ki so največji porabnik proračunskega denarja in na te se bomo osredotočili v naslednjih treh letih. To je okvir, ki se ga moramo držati in vse skupaj prosim, da ostanemo vzdržni in potrpežljivi. Za vse dodatne investicije nas čaka veliko inovativnosti za iskanje sredstev na drugačen način. Idej za investicije imamo sicer ogromno,« je na novinarski konferenci izpostavil Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj.

VELIKI KORAKI PREDVSEM NA PODROČJU ŠOLSTVA IN IZOBRAŽEVANJA

V maju 2021 se je izvedla rušitev starega dela Vrtca Otona Župančiča, enota Loka, v juliju 2021 pa je bilo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje in pričela se je gradnja. Ta bo zaključena predvidoma julija letos. S tem bodo najmlajši pridobili 14 novih igralnic, kuhinjo, pralnico in vse ostale spremljajoče prostore, ki jih vrtec potrebuje za svoje delovanje.

Ne daleč stran so se pričele izvajati težko pričakovane aktivnosti pri gradnji nove Osnovne šole Loka Črnomelj. V teku so formalne uskladitve dokumentacij, ki ji bo sledil podpis pogodbe z izbranim izvajalcem. Po tem bo organizirana tudi javna predstavitev idejne zasnove nove šole. Sledi faza projektiranja, ki bo trajala predvidoma od 5 do 6 mesecev in pridobivanje gradbenega dovoljenja. V vmesnem času se izvede rušitev celotnega starejšega dela šole. Po teh aktivnostih sledi izgradnja nove šole, ki se bo pričela letos in trajala predvidoma okoli 18 mesecev.

Najstarejši del OŠ Dragatuš se bo v celoti porušil in zgradil na novo. Dogradilo se bo potrebne prostore za izvajanje osnovnošolskega izobraževanja in hkrati tudi dodatne prostore za izvajanje predšolske vzgoje. Javno naročilo za izbiro izvajalca del je v teku. Uspešni smo bili na razpisu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in pridobili sredstva za projekt.

Letos se bo pričelo s sanacijo stavbe nekdanjega dijaškega doma. Investicija v začetni fazi zajema statično sanacijo stavbe do vključno I. nadstropja stavbe, rekonstrukcijo sanitarij v stavbi, ter rekonstrukcijo prvega nadstropja stavbe.

KOLESARSKA POVEZAVA ČRNOMELJ – KANIŽARICA IN DOGRAJENA KANALIZACIJA V ČRNOMLJU

Občina Črnomelj bo podaljšala enostransko dvosmerno kolesarsko stezo ob državni cesti Črnomelj - Kanižarica za 615 metrov in navezala novo dvostransko enosmerno kolesarsko stezo od centra Kanižarice do prehoda na cestišče proti Blatniku v dolžini 80 metrov. Naložba bo omogočila varne dnevne migracije iz Kanižarice in Črnomlja proti zaposlitvenima centroma Industrijska cona Akrapovič-Livar-Polycom in Poslovna cona TRIS ter med večjimi stanovanjskimi soseskami, kot sta »Čardak« Črnomelj in Kanižarica.

V Črnomlju se nadaljuje projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju reke Kolpe – Kanalizacija Črnomelj 2. del. Po koncu projekta bo kanalizacijsko omrežje v Črnomlju dograjeno na 11 mestih, kar bo zagotovilo 98 % pokritost.

ČRNOMALJSKI GRAD POČASI PRIDOBIVA OBNOVLJENO PODOBO

V sklopu obnove Črnomaljskega gradu je Občina v preteklem letu delno obnovila prireditveni prostor v atriju gradu, v katero je bila vključena tudi nabava opreme, urejene so sanitarije za invalide, v kleti pa speskane stene in stropi. Ureditev gradu poteka po fazah skladno z zmožnostmi Občine. V letošnjem letu je predvidena ureditev javnih sanitarij. Pripravlja se projekt prenove pritličja gradu Črnomelj, s katerim se bo kandidiralo na razpisna sredstva. Vrednost projekta je ocenjena na slabih 1,6 mio evrov.

NOVI ŠPORTNI PARK LOKA IN KREATIVNA HIŠA MLADIH

Občina Črnomelj z zadovoljstvom najavlja izdelavo idejne zasnove športnega parka pri SŠ Črnomelj, v katerega se bo umestilo atraktivno in privlačno sodobno športno opremo za otroke in mladino. V sklopu športnega parka bodo v neposredni bližini SŠ Črnomelj umeščene tudi učilnice na prostem za potrebe dijakov srednje šole. Konec leta 2021 je bila podana vloga na Javni razpis Fundacije za šport za izgradnjo I. faze športnega parka, kar bo izgradnja kolo parka.

Izdelana je idejna zasnova Kreativne hiše mladih, saj želi Občina Črnomelj mladim dolgoročno zagotoviti večnamenski prostor za izvajanje mladinskih aktivnosti kot so programi neformalnega izobraževanja, prostočasne aktivnosti, druženje, dejavnost hostla, coworking in izvedba kulturnih prireditev. Hiša mladih bo v Hotelu Lahinja, kjer je občina že odkupila klet in pritličje. Kuhinja je preurejena za potrebe OŠ Loka, ostali prostori pa bodo na voljo za dogodke za mlade in za medgeneracijsko povezovanje. Projekt je nastavljen in se bo nadaljeval skladno s proračunskimi zmožnostmi in možnosti ostalih virov financiranja.

Občina Črnomelj praznuje občinski praznik 19. februarja, na dan prvega zasedanja Slovenskega narodno-osvobodilnega sveta, leta 1944 v Črnomlju.