IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Ljubljana/Krško

Izvajalec gradnje odlagališča jedrskih odpadkov zaradi previsoke ponudbe ni bil izbran

Piše: STA

Čas objave:
25.03.2022 07:53

Na Agenciji za radioaktivne odpadke (ARAO) javnega naročila za gradnjo odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) na Vrbini pri Krškem niso oddali. Iz včeraj objavljene odločitve je razvidno, da je ponudba konzorcija družb Riko, Kolektor CPG in CGP razpoložljiva sredstva presegala za skoraj 105 milijonov evrov.

Za gradnjo so se potegovali konzorcij družb Riko, Kolektor CPG in CGP, avstrijski Strabag ter konzorcij družb SGP Pomgrad, Kostak in GIC Gradnje.

Kot je razvidno iz objave na portalu javnih naročil, je v igri ostal le konzorcij Riko, Kolektor CPG in CGP, ki mu je ARAO priznal sposobnost za izvedbo projekta. Vendar pa je ponudba konzorcija s 148,3 milijona evrov brez DDV močno presegala razpoložljiva finančna sredstva. Njihova višina je bila enaka ocenjeni vrednosti naročila, torej 43,4 milijona evrov brez DDV.

ARAO je tako sprejel odločitev, da se naročilo ne odda. Pod odločitev je podpisan dosedanji direktor agencije Sandi Viršek, ki mu mandat poteče 29. marca. Vlada je sicer prav danes za vršilko dolžnosti direktorice imenovala Petro Grajžl, trenutno vodjo kabineta ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka.

ARAO bdi nad projektom gradnje NSRAO na Vrbini pri Krškem, katerega začetki segajo v leto 2004, ko se je začelo umeščanje objekta. Mesto zanj in način odlaganja so potrdili leta 2009. Pri ARAO so nato pripravili vse potrebno za izdajo gradbenega dovoljenja za odlagališče, a so se postopki v nadaljevanju zavlekli. Na agenciji so v četrtek za STA izrazili pričakovanje, da bo gradbeno dovoljenje za odlagališče izdano v kratkem.

Projekt oz. naložbeni program NSRAO so potrdili leta 2014, po tem pa naj bi odlagališče na Vrbini začelo poskusno obratovati že leta 2020. Po zadnji časovnici bi, če bi šlo z izborom izvajalca vse gladko, gradnja predvidoma trajala tri leta, poskusno obratovanje odlagališča pa bi steklo leta 2024.

Kaj to, da javnega naročila v ARAO niso oddali pomeni za nadaljnjo usodo projekta, za zdaj ni znano. Finančni vir za izvedbo naložbe je sklad za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško, manjši del bo prispeval državni proračun.