pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice

Izzivi globalizacije in družbeno-ekonomsko okolje EU

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2023 14:34

Okrog 100 strokovnjakov iz šestih držav je danes na mednarodni znanstveni konferenci predstavilo prispevke o globalizaciji in družbeno-ekonomskih spremembah v Evropski uniji. Namen konference, ki sta jo organizirali Fakulteta za ekonomijo in informatiko ter Fakulteta za poslovne in upravne vede Univerze v Novem mestu, je bil najti odgovore na pereča ekonomska vprašanja, ki jih sprožajo spremembe v ožjem in širšem ekonomskem in družbenem okolju.

Predsednica organizacijskega odbora in dekanica Fakultete za ekonomijo in informatiko doc. dr. Malči Grivec je poudarila, da »živimo v obdobju, ki zahteva veliko naše pozornosti in hitra ukrepanja na različnih področjih našega življenja. Inflacija, dvigovanje obrestnih mer, pretrgane dobavne verige, pomanjkanje delovne sile, vojna v Ukrajini in ne nazadnje razpad vrednot so le nekateri izzivi, ki imajo globalne razsežnosti in zahtevajo, da se soočimo z njimi z zavedanjem, da smo povezani in odvisni drug od drugega. To pa zahteva tudi nujno medsebojno sodelovanje znanstvenikov in strokovnjakov. Vse z namenom, da se izkoristijo vse prednosti, ki nam jih prinaša sodobna tehnologija, a hkrati v ospredje ponovno postaviti človeka.« Nova znanstvena dognanja bodo izhodišče za reševanje problemov, ki se kažejo tudi v lokalnem gospodarstvu, saj so na konferenci poleg raziskovalcev sodelovali tudi številni strokovnjaki iz prakse. Tako so bile obravnavane pomembne gospodarske teme, s katerimi naslavljamo izzive globalizacije v luči ekonomskih in okoljskih sprememb, izzive na področju človeških virov v zdravstvu in širše ter izzive na področju šolstva in digitalizacije (poslovnih) procesov.

V plenarnem delu je dr. Vladislav Marjanović z Ekonomske fakultete Univerze v Nišu poudaril, da je ključno orodje za reševanje kriznih situacij naložba v inovacije in s tem ustvarjanje inovativnega okolja, saj so države, ki dosegajo najhitrejšo gospodarsko rast, vodilne v pretvarjanju idej v izdelke oz. storitve. Dr. Srečko Devjak z Univerze v Novem mestu Fakultete za ekonomijo in informatiko je predstavil analizo ključnih finančnih kazalnikov, ki opisujejo poslovno uspešnost bank v Sloveniji. Pri tem je izpostavil, da analiza finančnih podatkov (še) ne kaže posledic visoke inflacije in dviga obrestnih mer. Raziskavo o pomembnem vplivu čustvene inteligence na uspeh vodje je predstavil dr. Ljupčo Kevereski z Univerze Sv. Klimenta Ohridski iz Bitole. Plenarni del konference smo zaključili s predavanjem dr. Nenada Novakovića z »Banja Luka College«, v katerem je predstavil raziskavo o vlogi medijev v kriznih situacijah.

V nadaljevanju konference so bili predstavljeni prispevki v šestih sekcijah, in sicer globalni izzivi ekonomije in okolja, menedžment človeških virov, menedžment človeških virov v zdravstvu, izzivi v šolstvu in digitalizacija procesov, izzivi (ne)gospodarskih subjektov in menedžment v zdravstvu.

Ob konferenci je izšel zbornik povzetkov.