stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Sevnica

Jubilejna 60. sevniška salamijada - najboljša salama je iz Šentjerneja

Piše: R.K.

Čas objave:
11.03.2021 10:50

Društvo salamarjev Sevnica je na dan 40 mučenikov organiziralo tradicionalno, jubilejno 60. salamijado z ocenjevanjem salam.

Zaradi epidemioloških omejitev je bil letošnji program sevniške salamijade omejen na strokovno ocenjevanje salam, uradna razglasitev rezultatov, ob upoštevanju aktualnih ukrepov in omejitev zbiranja, pa je potekala včeraj. Tradicija predelave suhomesnatih izdelkov je v sevniški občini močno zastopana in priznana panoga. Kljub pandemiji in znanim razmeram so se v Društvu salamarjev Sevnica odločili, da tudi letos organizirajo ocenjevanje najboljših domačih salam. 

Kljub epidemiji so na letošnji jubilejni salamijadi ocenjevali kar 107 vzorcev v treh tekmovalnih kategorijah, najboljšo med njimi pa je naredil Božo Zupančič iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju. Drugo mesto je osvojila salama Janeza Peterlina iz Bele Cerkve pri Šmarjeških Toplicah, na tretjem mestu pa je salama Simone Felicijan iz Radne pri Boštanju.  V sklopu 7. salamijade rejcev iz sevniške občine je med 16 prijavljenimi zmagala družina Tomažič z Otavnika pri Tržišču. Na ocenjevanje v sklopu 10. mednarodne salamijade prijateljev pa je prispelo 23 vzorcev salam iz Hrvaške, Avstrije in Srbije, zmagal je Marinko Šinko iz sosednje Hrvaške.


Ker pa ocenjenih salam letos niso mogli ponuditi širši javnosti na dogodku, so se odločili, da salame razdelijo med sevniške organizacije in podjetja in s tem prispevajo k promociji lokalnih dobrot in samooskrbe. Obiskali so tudi Občino Sevnica in župana Srečka Ocvirka.