franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Jugovzhodna regija v pripravljenosti

Piše: R.K.

Čas objave:
04.08.2023 13:04

Na napovedano obilno deževje se pripravlja tudi jugovzhodna regija. Hidrolog Janez Polajnar je povedal, da pričakujejo še poplavljanje Krke in Save, pri slednji je pričakovati rekorden pretok na izstopu iz države. Regijski štab civilne zaščite je že pripravljen, je povedal poveljnik civilne zaščite za Dolenjsko, Marjan Šmalc.

Štab civilne zaščite je izdal obvestilo za prebivalce, da Hidroelektrarne na spodnji Savi načrtujejo odpiranje zapornic na visokovodnem razbremenilniku v Vrbini. Vse, ki se nahajate na prelivnem območju visokovodnega razbremenilnika oziroma poplavnih območjih, prosimo, da se preventivno umaknete iz območja, ki bo lahko prelito z vodo oziroma do nadaljnjega na to območje ne vstopate.

Varna in nevarna območja so označena z opozorilnimi tablami ter svetlobnimi signali. Pred odpiranjem zapornic visokovodnega razbremenilnika bo HESS d.o.o. iz lokacije HE Brežice trikrat prožil zvočni signal.

Pretok reke Save še narašča zato pravočasno poskrbite za umik vozil. Ob napovedanih močnih padavinah in naraščanju pretoka reke Save pozivajo občane, ki so svoja vozila parkirali v neposredni bližini reke Save na Cesti krških žrtev, predvsem v starem mestnem jedru, Zatonu, garažni hiši ter v okolici stadiona Matije Gubca, naj svoja vozila preventivno umaknejo na varno zaradi nevarnosti poplav. Občane prav tako pozivajo, da se v naslednjih urah ne približujejo reki Savi.

Težišče poplavnega dogajanja se bo danes čez dan iz zahodne Slovenije pomaknilo na območja osrednje, vzhodne in južne Slovenije. Poplavljena območja ob rekah na Gorenjskem, Koroškem in v osrednji Sloveniji se bodo v zgornjih odsekih rek začela zmanjševati, povečevala pa se bodo v srednjem in spodnjem toku. V naslednjih 24 urah v večjem delu države pričakujejo še od 40 do 80 mm dežja, krajevno predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji od 100 do 150 mm, zato so na Arsu rdeče obarvali tudi jugovzhodni del Slovenije.

Danes čez dan in ponoči bodo hitro naraščale reke v porečjih Savinje, Drave, Mure, Krke in Kolpe ter Sava v srednjem in spodnjem toku. Zlasti v južni in jugovzhodni Sloveniji bo danes še verjetno silovito naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov. Predvsem zvečer in v noči na soboto bodo reke na tem širšem območju poplavljale v večjem obsegu.