volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Junaki našega časa tudi iz naše regije

Piše: R.K.

Čas objave:
23.05.2023 14:00

Z namenom razvoja in promocije prostovoljstva otrok in mladih v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih je v šolskem letu 2022/23 že devetič potekal natečaj Junaki našega časa. Učenci, dijaki in njihovi mentorji so se ponovno angažirali in izpeljali številne prostovoljske aktivnosti in navdihujoče prostovoljske zgodbe.

Cilji natečaja so krepitev solidarnosti v osnovnih in srednjih šolah ter dijaških domovih, aktiviranje šolarjev za skupinske prostovoljske projekte, ki pomenijo novo kakovost življenja ali rešitev nekega problema v skupnosti, promocija prostovoljstva med otroki in mladimi, spodbujanje samoiniciativnosti otrok in mladih in senzibiliziranje učencev za potrebe soljudi v ožjem in širšem okolju.

Letos je med prejemniki nazivov 35 osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov. Vsako leto se druščini »junakov« pridruži nekaj novih šol. Letos jih je 11.

Med šolami, ki so naziv Junaki našega časa prejele prvič, je tudi OŠ Šentvid pri Stični. "Učenci prostovoljci na OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični so močno vpeti v delovanje šole. Na šoli deluje okrepljeno tutorstvo preko katerega si učenci nudijo medsebojno pomoč, prostovoljcem pa so dodeljene še druge naloge, preko katerih aktivno soustvarjajo šolski vsakdan. Sodelujejo z Društvom upokojencev, kjer delujejo kot družabniki, dneve pa jim lepšajo tudi z izdelki, ki jih pripravijo za starostnike. Koordinatorka in mentorica na šoli je Sabina Rozina," so zapisali v obrazložitvi pri Slovenski Filantropiji.

Med šolami, ko so naziv ponovno potrdile, pa je OŠ Loka Črnomelj. V obrazložitvi je Slovenska Filantropija zapisala: "Za oskrbovance v Domu starejših občanov Črnomelj so prostovoljci OŠ Loka Črnomelj izdelali pomladno okrasitev, zanje pripravili decembrsko prireditev, jih obiskali ob kulturnem dnevu in izdelovali novoletne voščilnice za starostnike Rdečega križa Črnomelj. Z okoljskimi organizacijami so sodelovali ob različnih priložnostih, veliko prostovoljskega dela pa je bilo opravljenega tudi na ravni šole. Prostovoljci so se vključevali v organizacijo zbiralnih akcij, pisali so pisma za lepši dan, in nudili medvrstniško pomoč sošolcem pri učenju. Soustvarjali so radijsko uro na temo revščine in druge učence na ta način nagovorili, da se jim pridružijo pri dobrodelni akciji »Drobtinica – malo … je veliko«, se vključevali v lokalno gasilsko društvo in še mnogo drugih akcij solidarnosti in povezovanja. Prostovoljsko delo na šoli sta koordinirali Sonja Malnarič in Sonja Štefanič s pomočjo 11 kolegov, ki so prav tako mentorirali mlade prostovoljce_ke. Skupaj so zabeležili 52 aktivnih prostovoljcev, ki so angažirano delovali celo leto in opravili kar 1.802 prostovoljskih ur."

Priznanja tudi občinam

Za sistematično spodbujanje prostovoljstva in zagotavljanje podpore delovanju prostovoljskih organizacij, soustvarjanje pozitivne družbene vrednosti prostovoljstva v lokalni skupnosti in promocijo prostovoljstva z lastnim zgledom vodstev občin je Slovenska Filantropija naziv Prostovoljstvu prijazna občina ponovno potrdila 42 slovenskim občinam. Za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij pa je naziv Prostovoljstvu prijazna občina prvič pridobile 4 občine.

Me občinami, ki so letos vnovič potrdile naziv Prostovoljstvu prijazna občina so tudi občine Črnomelj, Ivančna Gorica, Kočevje, Sevnica in Ribnica ter Mestna občina Krško.

Občina Črnomelj je potrditev naziva prejela za spodbujanje prostovoljstva preko javnih razpisov, sofinanciranje dela mentorjev v javnih zavodih s prostovoljskim programom, brezplačno oddajo prostorov prostovoljskim organizacijam, za ureditev novega prostora v Kreativni hiši mladih, spodbujanje prostovoljskega mladinskega dela in podporo medgeneracijskemu povezovanju.

Občina Ivančna Gorica je naziv prejela za zagotavljanje in povečanje finančnih sredstev za uspešno delovanje prostovoljskih organizacij, za spodbujanje prostovoljstva in medgeneracijskega sožitja v okviru sprejete strategije za mlade, za izvajanje skupnostnih projektov in skrb župana in občinske uprave za promocijo prostovoljstva, za podelitve priznanj in zahval.

Občina Kočevje je naziv prejela za krepitev prostovoljskih organizacij, možnost uporabe prostorov, spodbujanje prostovoljstva med mladimi, omogočanje brezplačnih prevozov in drugih projektov za starejše, spodbudo lokalnim gostincem pri zagotavljanju brezplačne prehrane za prostovoljce, gradnjo vizije razvoja prostovoljstva v občini, vpetost občinske uprave in župana v prostovoljstvo na vseh ravneh, ki o prostovoljstvu ozaveščajo občanke in občane in se tudi sami angažirajo v nacionalnih in lokalnih prostovoljskih aktivnostih, ter za izrekanje zahval in priznanj.

Mestna občina Krško je naziv prejela za zgledne primere razpisov z upoštevanjem prostovoljskega dela in stroškov organiziranega prostovoljstva, financiranje mentorjev prostovoljcev, sodelovanje predstavnikov občine na prostovoljskih dogodkih, vključevanje prostovoljskih organizacij v skupne regijske projekte, promocijo prostovoljskih aktivnosti med občani, zagotavljanje prostorov za delovanje organizacij in podelitve priznanj zaslužnim prostovoljcem.

Občina Sevnica je naziv prejela za vključevanja prostovoljstva v strategije, zagotavljanje financiranja in možnost brezplačne rabe prostora za prostovoljske organizacije na različnih področjih delovanja, sodelovanje v večjih nacionalnih prostovoljskih akcijah, podporo društvom pri izvedbi dobrodelnih in drugih prireditev, zahvalo prostovoljcem ob številnih priložnostih in prevoze starejših.

Občina Ribnica je naziv prejela za sodelovanje pri nacionalnih prostovoljskih akcijah, spodbujanje razvoja prostovoljstva in promocijo, omogočanje brezplačnih prevozov za starejše, vključevanje župana in zaposlenih v občinski upravi v prostovoljstvo in za zahvalo prostovoljcem.