stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Čatež ob Savi

Jutri odprtje šahovskega EP v Čatežu

Piše: STA

Čas objave:
10.11.2021 07:41

S slovesnim odprtjem se bo v četrtek ob 20. uri na gradu Brežice začelo 23. ekipno evropsko prvenstvo v šahu, ki se bo s tekmovanji nadaljevalo od 12. do 21. novembra V Čateških toplicah. Za najpomembnejši šahovski dogodek pri nas po 35. olimpijadi leta 2002 na Bledu je prijavljeno 346 tekmovalk in tekmovalcev.

Nastopilo bo 39 reprezentanc v odprti in 31 v ženski konkurenci, med njimi 138 udeležencev z nazivom velemojster in 23 ženskih velemojstric. Slovenijo bodo zastopali po dve ekipi, v najmočnejših bosta na prvih šahovnicah igrala Laura Unuk, ki je v začetku maja tudi uradno postala prva Slovenka z nazivom mednarodnega mojstra, ter velemojster Luka Lenič, najboljši slovenski šahist zadnjega desetletja.

Velika želja najboljših slovenskih ekip je deseterica

Pred vsakim prvenstvom je osnovni cilj slovenskih šahovskih ekip, da vsaj potrdijo uvrstitev, ki jo imajo med reprezentancami po povprečnih ratingih pred nastopi. Tokrat pa je na domačih tleh velika želja preboj med deseterico, čeprav v vodstvih obeh zasedb poudarjajo, da bo to kar velik zalogaj.

Šahisti v prvi ekipi so po povprečnih ratingih na 19. mestu, poleg Leniča so v njej Jure Borišek, Jure Škoberne, Matej Šebenik in Tim Janželj. Slovenija 2 je 34., igrali bodo Jan Šubelj, Vid Dobrovoljc, Domen Tisaj, Jaka Brilej in David Stevanič. Prva slovenska ženska ekipa je po povprečnih ratingih na 15. mestu, poleg Unukove bodo tekmovale Zala Urh, Lara Janželj, Teja Vidic in Monika Rozman, druga pa je 24., nastopila bo v sestavi Jana Krivec, Ivana Hreščak, Špela Kolarič, Pia Marie Ružič in Nuša Hercog.

Prvih 13 reprezentanc na EP ima povprečni rating prek 2600 točk

Prvih 13 reprezentanc na EP ima povprečni rating prek 2600 točk. "Tega v slovenski vrsti posamično dosega le Lenič. To kaže, kako močne ekipe prihajajo k nam," je izpostavil selektor članske reprezentance Matjaž Mikac. Ocenil je, da so v prvih slovenskih ekipah izkušeni šahisti in šahistke, sposobni igranja na višji ravni, kot to kažejo ratingi.

V drugih ekipah pa so mladi s priložnostjo za nabiranje izkušenj. Aljoša Grosar, selektor ženske članske reprezentance, je dodal: "Želim si, da se naše šahistke ne bi ustrašile močnejših ekip ter da ne bi preveč podcenjevale slabših. S tem bi ne le potrdile povprečni rating, ampak prišle med deseterico, kar je naša velika želja."

Na EP ob kopici vrhunskih igralcev ne bo svetovnega prvaka Magnusa Carlsena


Mednarodna šahovska zveza (Fide) bo lani prestavljeno svetovno prvenstvo pripravila od 24. novembra do 16. decembra v času svetovne razstave Expo v Dubaju. V Združenih arabskih emiratih se bosta pomerila branilec naslova Magnusa Carlsena iz Norveške in Jan Nepomnjaščij, peti igralec svetovne lestvice.

Rus je zmagal aprila na turnirju osmih igralcev v domačem Jekaterinburgu, ki je določil nasprotnika svetovnega prvaka. Carlsen je bil velika želja slovenskih organizatorjev, ki pa po prestavitvi EP iz lanskega na letošnje leto tako ne bo mogel priti v Slovenijo, saj se bo dvoboj v Dubaju začel le nekaj dni po EP.

Rusi imajo sicer v obeh konkurencah na EP prvi ekipi po ratingih. V odprti konkurenci sledijo Azerbajdžan, Francija, Poljska in Anglija, v ženski pa so za Rusinjami Gruzijke, Poljakinje, Ukrajinke in Azerbajdžanke. Rusinja Aleksandra Gorjačkina bo prva šahistka turnirja v Čatežu, edina z ratingom prek 2600 točk (2604), sicer za Kitajko Hou Yifan druga na svetovni lestvici.

Prvi šahist EP po ratingu bo šesti s svetovne lestvice Anish Giri. Njegov oče je iz Nepala, mati je Rusinja, v Rusiji je tudi rojen, od leta 2009 pa nastopa za Nizozemsko. Osemnajstletni Iranec Alireza Firouzja od letos zastopa Francijo in je pred dvema letoma postal drugi najmlajši šahist v zgodovini, ki je prišel do ratinga 2700 točk.

Firouzja je deveti na lestvici Fide. Za Francijo bo igral tudi deseti s svetovne lestvice Maxime Vachier-Lagrave, drugi na letošnjem turnirju kandidatov v Jekaterinburgu. Direktorica EP Nina Rob, ki je tudi sekretarka Šahovske zveze Slovenije, je dodala, da bodo v Čateških toplicah navzoči tudi predsednik Mednarodne šahovske zveze Fide Arkadij Dvorkovič ter vodstvo Evropske šahovske zveze (ECU) na čelu s predsednikom Zurabom Azmaiparašvilijem iz Gruzije.

Ekipno EP je pandemija covida-19 prestavila za eno leto

Že omenjeni turnir kandidatov v Jekatarinburgu se je nadaljeval 19. aprila, potekal pa je od 17. marca lani, preden ga je 26. marca Fide kot zadnjega izmed večjih svetovnih tekmovanj prekinila zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa. Tako kot dvoboj za svetovnega prvaka v Dubaju pa je bilo tudi ekipno EP prestavljeno, letos bi moralo biti pri nas posamično EP, lani pa ekipno, med 17. in 30. majem 2020.

To prvenstvo je bilo sprva prestavljeno na december, a so ga v začetku lanskega novembra vnovič prestavili. Prvenstvo bo tudi zaradi epidemije velik organizacijski zalogaj za ŠZS. Gledalcev ne bo v dvorani, tekmovanje pa bo mogoče v živo spremljati le prek spleta. Vsi udeleženci EP bodo morali izpolnjevati pogoje PCT, obenem se bodo morali med prvenstvom tudi testirati.

"Prihodnje leto bo v Termah Olimia še posamično EP v šahu. Dve tako veliki prvenstvi v tako kratkem času pomenita tudi veliko čast za Slovenijo. Po blejski olimpijadi Slovenijo spet postavljamo na svetovni šahovski zemljevid, obetamo pa si tudi veliko promocijo šaha in tudi države nasploh," je ob tem povedala podpredsednica ŠZS Darja Kapš.