stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Krško

Kadrovska menjava v Genu buri duhove, Novšak zavrača vse očitke

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.03.2013 12:48

Občina Krško je ogorčena nad kadrovsko menjavo, ki jo je včeraj izvedel Nadzorni svet GEN energije, ki je zamenjal direktorja družbe Martina Novšaka. Slednji zavrača vse očitke o slabem vodenju družbe.

Manipuliranje z jedrsko varnostjo zaradi kadrovskih razlogov je nesprejemljivo kakor je nedopustno tudi, da se strokovna vprašanja izrabljajo za prekrivanje kadrovskih iger. Pravkar se je sestal tudi Kolegij Občinskega sveta in potrdil odločitev o sklicu izredne seje.

Občina Krško zahteva pojasnilo Nadzornega sveta, ki je včerajšnjo menjavo direktorja po več poskusih izvedla, kakor tudi pojasnilo glede vseh zapisov, ki se pojavljajo v javnosti. S tem namenom sklicujemo izredno sejo, ki bo v četrtek 21. marca, ob 15.30 uri. Občinski svet takrat želi, da predsednik Nadzornega sveta Martin Bratanič in ostali člani pojasnijo razloge za zamenjavo. Predvsem lokalno skupnost zanima, kaj se dogaja z jedrsko varnostjo, zaradi katere naj bi bila menjava potrebna in edini mogoč razumni razlog. Za strokovne odgovore v zvezi s tem bo Občina na sejo povabila tudi vidnejše predstavnike slovenske jedrske stroke. Med njimi predsednika uprave NEK Staneta Rožmana in Andreja Stritarja, direktorja Uprave za jedrsko varnost, institucije, ki jedrsko varnost nadzira.

Za jedrsko varnost pomemben objekt je gotovo tudi odlagališče NSRAO, kjer pa stvari nerazumno ostajajo na mrtvi točki. Zato bomo na napovedani seji, od prav tako vabljenih pristojnih vladnih organov, zahtevali odgovore tudi v zvezi s tem. Problem odlagališča NSRAO pa tudi zaveze iz protokolov je potrebno namreč rešiti čim prej. V bodoče upamo na bolj resen pristop k reševanju te problematike.

Ker je župan občine Krško mag. Miran Stanko v tujini, bo, ko se v torek vrne, stališče Občine predstavil tudi za medije. Novinarska konferenca bo torej 19. marca, ob 11. uri, v sejni sobi D Občine Krško. Izjavo za medije bodo skupaj z županom podali tudi člani kolegija Občinskega sveta.

Novšak zavrnil očitke o slabem poslovanju in zanemarjanju jedrske varnosti

Martin Novšak zavrača vse očitke o slabem poslovanju in zanemarjanju jedrske varnosti. Sicer ostaja v družbi, glede pravnega varstva pa se bo še posvetoval, je povedal.


Kot je poudaril Novšak, se je sam vedno zavzemal za visoke standarde glede jedrske varnosti v Sloveniji. Deloval je tudi v vrsti organizacij, hkrati pa ima opravljeno licenco za vodenje reaktorja, je poudaril.

Tudi očitki nadzornikov glede slabšega poslovanja družbe so po njegovem mnenju povezani z zagotavljanjem jedrske varnosti, namreč šlo je za investicije v jedrski objekt, ki so se za potrebne in uspešne izkazale pri nedavnih stresnih testih nuklearke in zagotovitvi dovoljenja za podaljšanje obratovalne dobe Nuklearne elektrarne Krško.

Glede morebitne pritožbe na sklep nadzornega sveta, ki je v četrtek na Novšakovo mesto kot vršilca dolžnosti imenoval donedavnega državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igorja Šalamuna, je pojasnil, da se bo glede pravnega varstva odločil po posvetu s pravniki.

Kot je dodal, bo ostal v družbi, kjer še niso določili njegove nove funkcije. S svojim naslednikom, s katerim je že doslej dobro sodeloval, je danes začel predajo poslov, pričakuje pa tudi, da bosta dobro sodelovala tudi poslej.

Novšak, ki tako od danes ni več direktor Gen energije, je še pojasnil, da je osnovne posle danes že predal, s Šalamunom pa jih bosta skupaj z aktualnimi vprašanji v prihodnjih dneh podrobneje pregledala. Ali se bo prijavil na razpis za novega direktorja, pa bo še razmislil.