pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Novo mesto

Kaj nas čaka po pandemiji s koronavirusom? Recesija? Spodbujajmo samooskrbo!

Piše: Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Angelca Hrovat

Čas objave:
24.03.2020 16:08

Trenutna pandemija je v trenutku odgrnila zaveso in pokazala dejansko vrednost kmeta, ki prideluje hrano in ohranja semena in gensko pestrost naše hrane, dejansko vrednost in velik pomen samooskrbe s hrano na ravni Slovenije dejansko vrednost življenja na podeželju veliko vrednost znanja in usposobljenosti v času velikih ekstremov in sprememb.

Življenje v velikih stolpnicah, v živahnih velemestih, kjer je vse na dosegu roke in kjer so plače precej višje, kjer so stičišča narodov z vsega sveta je pokazalo tudi svoje temne plati: možnosti za okužbo z različnimi boleznimi so veliko večje, saj je izolacija skoraj nemogoča, zlasti pa ne za daljše obdobje, saj to pomeni skoraj strogi zapor; odvisnost od drugih, v povezavi z osnovnimi človeškimi dobrinami kot so hrana, voda in energija je veliko večja. 

Kaj se bo zgodilo v obdobju po pandemiji okužbe s koronavirusom?
Vsekakor moramo računati, da bo obdobje po pandemiji povzročilo veliko recesijo. Obdobje velikega zaposlovanja v gospodarstvu bo prekinjeno. Še bolj lahko računamo s tem zato, ker so v svetu v naglem razvoju roboti, ki nadomeščajo zaposlene. Tam, kjer je bilo včasih zaposlenih 1000 delavcev, jih bo potem samo še nekaj , vse ostalo bodo opravili roboti.

Za več samooskrbe!
Tiste, ki se vpišejo v redne kmetijske programe Kmetijske šole Grm učijo v teoriji in praksi pridelovati in predelovati hrano. Dijaki in študenti pridobivajo praktične izkušnje na njihovem posestvu v okviru medpodjetniškega izobraževalnega centra na področju:
prireje in predelave mleka in mesa,
na področju pridelave in predelave zelenjave in zelišč,
na področju pridelave in predelave sadja in grozdja in
na področju gozdarstva in čebelarstva.
V novem obdobju pa se bodo še posebej posvetili izobraževanju in usposabljanju za povečanje samooskrbe Slovenije in sicer bodo sledili cilju, da naj bi bila vsa kmetijska zemljišča obdelana in da bi z veliko skrbjo ohranjali naša bogastva, ki jih imamo in brez njih ne bi preživeli kot so: velika genska pestrost živali in rastlin, čista voda in gozdovi ter poseljenost podeželja.

Njihove dijake in študente, ki imajo to možnost, bodo izobraževali in usposabljali v smeri ustvarjanja delovnega mesta na domači kmetiji.
Vzpodbujali, izobraževali in usposabljali bodo še posebej tiste, ki bi imeli tako imenovane učne kmetije, kjer se lahko posamezniki učijo za samooskrbo. Tako izobraževanje in usposabljanje bodo omogočali tudi v njihovem medpodjetniškem izobraževalnem centru vsem zainteresiranim posameznikom
Več poudarka bodo dali izobraževanju in razvoju pridelovanju semen in ohranjanju avtohtonih rastlin in živali

Odgovornim resorjem v vladi bodo predlagali ukrepe:
Ovrednotenje kmetovega dela enako kot v drugih panogah ( npr. brutto stroški dela za min. plačo so vsaj 17.000 eur letno za polno zaposlitev.)
Odkup vseh tržnih viškov hrane (kmetijskih pridelkov in predelane hrane) pri kmetih, ki se vključijo v sistem polnjenja državnih rezerv in oskrbe javnih zavodov.
Možnost zavarovanja kmetijskih pridelkov pred naravnimi nesrečami po smiselno sprejemljivih pogojih.
Enakovredno obravnavanje (v primerjavi s tržno usmerjenimi) vseh tistih majhnih kmetij, ki pridelujejo hrano samo zase in morda še za svoje sorodnike ali sosede.