901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Ljubljana

Kako ravnati z embalažo iz trgovin

Piše: STA

Čas objave:
23.03.2020 17:36

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v povezavi z novim koronavirusom izdal navodila potrošnikom za ravnanje z embalažo živil in drugih izdelkov, ki jih prinesemo iz trgovine.

Embalaža se namreč smatra kot potencialno onesnažena. Ob tem je treba paziti, da se v kuhinji ne križajo čiste in nečiste poti.

NIJZ priporoča, da v trgovino pridemo s seznamom živil, ki jih potrebujemo. Tako je izbira izdelkov hitrejša. Čas zadrževanja v trgovini naj bo čim krajši. Ob vstopu v trgovino in ob izstopu iz nje si razkužimo roke. Izdelkov po nepotrebnem ne prijemamo in ne vračamo nazaj na police. Po dotikanju in prijemanju izdelkov, predmetov in denarja pa se ne dotikamo obraza, zlasti ne oči, ust in nosu, dokler si ne umijemo rok.

Doma plastično, stekleno in kovinsko embalažo očistimo z raztopino detergenta za posodo in vodo ali jo obrišemo z alkoholnim robčkom. Vsebino papirnate embalaže, na primer moko, riž ali maslo, lahko prestavimo v čisto embalažo. Po tem, ko pospravimo izdelke, ki smo jih prinesli iz trgovine, si umijemo roke in počistimo pulte ter druge površine, ki smo jih uporabljali.

Pogosto in pravilno umivanje rok ter pogosto čiščenje površin v kuhinji z vodo in običajnim čistilom učinkovito zmanjša tveganje za okužbo, so poudarili na NIJZ in glede rokovanja z embalažo dodali še, da je nekaj dni po nakupu verjetnost, da bo virus preživel na površini izdelkov že majhna.