pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Kdo je kriv, da bolniki v UKC Ljubljana zaradi ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Novice Novo mesto

Kmetijska zadruga Krka nadaljuje sanacijo

Piše: STA

Čas objave:
11.03.2020 08:38

Novomeška Kmetijska zadruga Krka (KZ Krka), ki povezuje kmetije Dolenjske in Bele krajine ter z zelenjavo oskrbuje približno 35 odstotkov slovenskega trga, je lani nadaljevala finančno-poslovno prestrukturiranje, katerega cilj je dokončna sanacija. Ustvarila je 18,5 milijona evrov prihodkov oz. za 11 odstotkov manj kot predlani.

Vršilec dolžnosti direktorja KZ Krka Martin Kambič je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so preteklo leto sicer končali z izgubo, ki pa je bila približno 16 odstotkov manjša od predlanske. Preteklo poslovno leto je sicer označil za zahtevno.

Kot glavni razlog padca prihodkov je navedel 16-odstotni padec prodaje zaradi zaprtja nedobičkonosnih trgovin v Dragatušu in Škocjanu, ukinjanja nedonosnih programov ter oddaje dveh večjih novomeških živilskih trgovin v najem. Padec so zabeležili tudi pri veleprodaji zadružnega Agroservisa ter pri prodaji svežega mesa in odkupu živali.

Sicer pa so lani stroške dela in storitev oklestili za 15 odstotkov, bankam, ki jim dolgujejo še 2,5 milijona evrov, pa so vrnili dobrih 310.000 evrov in poplačali skoraj 130.000 evrov obresti. Zapadle dobaviteljske obveznosti so znižali za skoraj 750.000 evrov, njihov trenutni znesek pa je po Kambičevi oceni najnižji v zadnjih desetih letih.

Z oddajo novomeških trgovin v Žabji vasi in Bršljinu, ki sta povzročali izgubo, so se znebili tega bremena in hkrati dosegli, da je najemnik - družba Mercator, ki plačuje mesečno najemnino in pokriva njune obratovalne stroške - prevzel vse zaposlene in zaloge.

Število zaposlenih so lani znižali na 80, letos bodo ostali na tej ravni. Leta 2017 so zaposlovali nekaj manj kot 150 ljudi, predlani pa skoraj 100.

Kambič je na poti poslovnega okrevanja napovedal še nadaljnjo optimizacijo in racionalizacijo, zdravo poslovno logiko, naravno združevanje poslovnih procesov ter izrabo razvojnih potencialov in tržnih priložnosti.

KZ Krka, ki velja za četrto največjo zadrugo v državi, združuje 248 članov. Od leta 2006, ko je bila tik pred zlomom, so v zadrugi izvajali sanacijski program. Leta 2008 je že poslovala pozitivno, nato pa se je njenega poslovanja dotaknila kriza. V zadnjem desetletju se je tudi večkrat zamenjalo njeno vodstvo.