volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Ljubljana

Kmetijsko ministrstvo v pripravo pravnih podlag za pomoč po pozebi

Piše: STA

Čas objave:
15.04.2021 16:25

Vlada se je danes seznanila z informacijo o posledicah pozebe na kmetijskih pridelkih od 6. do 8. aprila letos. Kmetijsko ministrstvo bo pripravilo pravne podlage za izvedbo pomoči najbolj prizadetim, posebna delovna skupina, ki jo je imenoval minister Jože Podgoršek, pa predlaga, da se za izvedbo ukrepov pripravi interventni zakon.

Po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so največ škode po pozebi od 6. do 8. aprila utrpele sadne vrste na celotnem območju Slovenije, ki so bile v polnem cvetenju, z izjemo Gorenjske, kjer se je cvetenje šele začelo. Pri vinski trti je bila poškodovanost zelenih mladik odvisna od lege in sorte. Posevki zelja in solate so bili prizadeti predvsem na nepokritih površinah, pri poljščinah je največ škode na zgodnjem krompirju, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo pripravilo pravne podlage za izvedbo pomoči najbolj prizadetim kmetijskim gospodarstvom, dejavnim v primarni kmetijski proizvodnji. Delovna skupina za pripravo ukrepov po pozebi v letu 2021 predlaga, da se za izvedbo ukrepov pripravi interventni zakon, so še navedli v vladnem uradu za komuniciranje.


Minister Podgoršek, ki si je škodo po pozebi na terenu ogledal v ponedeljek, je ocenil, da naj bi pozeba povzročila za 40 do 50 milijonov evrov škode. Primerljiva naj bi bila s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017, ki je dosegla približno 45 milijonov evrov.

Pri KGZS, kjer od države pričakujejo takojšnjo pomoč prizadetim in predlagajo več možnosti pomoči, pa so v prvih ocenah, ki so jih predstavili prejšnji petek, navedli, da so za april izjemno nizke temperature, ki so bile ponekod tudi nižje od minus deset stopinj Celzija, prizadele vse sadne vrste po vsej državi in da je ponekod pozeba vzela ves pridelek. Prizadeti pa so, kot omenjeno, tudi vinogradi, oljke in zelenjava, so opozorili.

Medtem nevarnost spomladanske pozebe še ni mimo. Temperature pod lediščem so bile marsikje tudi danes zjutraj, nevarnost pozebe pa je napovedana tudi za petek, predvsem v zatišnih legah osrednje Slovenije. Temperatura zraka sicer ne bo tako nizka, kot je bila prejšnji teden. Večinoma bo od minus ena do minus štiri stopinje, v alpskih dolinah in v mraziščih s snežno odejo pa okoli minus osem stopinj, napovedujejo meteorologi.