stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice

Knjiga, ki raste že 10 let

Piše: R.K.

Čas objave:
26.06.2023 07:19

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je obeležila 10. obletnico priključitve k projektu Rastoča knjiga. Ob tej priložnosti so spominskemu obeležju v Parku Rastoče knjige ob knjižnici dodali nov list, posvečen novomeškemu tiskarju in založniku Janezu Krajcu, ter v parku zasadili rože, ki bodo s svojimi cvetovi polepšale podobo parka in simbolizirale prebivalce Novega mesta.

Minilo je 10 let, odkar je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto pristopila k projektu Rastoča knjiga. 6. junija 2013 so v parku ob knjižnici v družbi takratnega predsednika Boruta Pahorja odkrili spominsko obeležje, ki poveličuje pomen knjige kot pomemben simbol narodne identitete in hkrati sporoča, da želimo biti narod znanja, kulture in odličnosti – narod rasti. Od takrat obeležju vsako leto dodajo nov list z besedami ustvarjalca, povezanega z Novim mestom, ki je s svojim delovanjem pomembno zaznamoval novomeški kulturni prostor. Rastoča knjiga Novo mesto je tako simbol duhovne in kulturne rasti Novega mesta skozi čas.

V imenu Mestne občine Novo mesto je zbrane pozdravil podžupan Matija Škof, ki je poudaril, da je prav zaradi projekta Rastoča knjiga park ob knjižnici dobil nove vsebine, kar je za kulturni utrip Novega mesta izjemno dobrodošlo. Zbrane je nagovoril tudi dr. Miha Japelj, član in ustanovni član Društva Rastoča knjiga, Trdinov nagrajenec in častni meščan Novega mesta. Kot govornik je na dogodku nadomestil idejnega očeta projekta Rastoča knjiga dr. Janeza Gabrijelčiča, ki mu je bolezen v zadnjem trenutku preprečila, da bi se udeležil slovesnosti. V svojem govoru se je spomnil svojih srečanj z nekaterimi znamenitimi kulturnimi ustvarjalci, katerih verze lahko beremo tudi na spominskem obeležju Rastoča knjiga Novo mesto in poudaril pomen knjige zanj osebno: »Knjige mi vedno pomenijo nekaj posebnega, nekaj velikega. Nekaj, kar ostaja za vedno in vekomaj samo zame, za mojo dušo, za moje skrite misli, za moja čustva, za mojo zasebnost, za mojo tiho človeško skrivnost. In morda prav enako in v podobni meri tudi za vse druge! Oh, ti (rastoča) knjiga!«

Slavnostni govornik ob tej priložnosti je bil dr. Miklavž Komelj, ki je povedal, da so spomini na Novo mesto zanj že od nekdaj povezani s knjigami, saj je bil njegov ded Bogo Komelj prvi ravnatelj novomeške knjižnice. Poudaril je izjemni pomen tiskarja in založnika Janeza Krajca, ki je postavil temelje profesionalizirane založniške dejavnosti v Novem mestu in s svojo dejavnostjo prebudil takrat še zaspano mesto. Prav Janezu Krajcu (10. maj 1843) je namreč ob njegovi 180. obletnici rojstva posvečen tudi novi list Rastoče knjige Novo mesto, ki so ga s skupnimi močmi odkrili vsi trije govorniki in direktor novomeške knjižnice Luka Blažič. Vsi omenjeni so sodelovali tudi pri simbolični zasaditvi zadnjega izmed 19 grmičkov latastih hortenzij, ki bodo na pobudo dr. Janeza Gabrijelčiča odslej krasile podobo parka in s svojimi cca 37.000 cvetovi čez čas na poseben način simbolizirali povezanost prebivalcev Novega mesta in njihova razmišljanja. »Želimo si, da so vsi naši meščani ljubitelji knjig, da veliko berejo, da si nenehno želijo povečevati in poglabljati svoje znanje. Da rastejo v osebnosti, ki  vsakodnevno uresničujejo vrednote in načela, vklesana v našo Rastočo knjigo in napisana v Abecedi vrednot odličnosti in mojstrstva. Prepričani smo v to, da nam bodo pri tem širjenju prijaznega vzdušja, na svoj način, pomagale tudi zasajene rožice«, še dodaja dr. Gabrijelčič, ki je za zbrane kljub bolezni napisal nekaj besed, ki jih je prebrala povezovalka programa Carmen L. Oven.

Dogodek so z glasbo obarvali odlični vsestranski dolenjski glasbenik Bort Ross ter Aleksandra Pavlič Turk in Borut Turk iz Pihalnega orkestra Krka, ki sta z melodijami zimzelenih popevk zbrane popeljala v slovesnost in pospremila tudi sajenje rož. Po odkritju novega lista Rastoče knjige in zasaditvi rož so na navdušenje obiskovalcev vseh deset misli, zapisanih na spominskem obeležju Rastoče knjige Novo mesto, v nebo in med Novomeščane ponesli golobi pismonoše.

Ob koncu so si lahko zainteresirani obiskovalci ogledali še razstavo Janez Krajec – novomeški mojster črne umetnosti pod vodstvom avtorice razstave Darje Peperko Golob, vodje domoznanskega oddelka in posebnih zbirk Boga Komelja v novomeški knjižnici, ki je na ogled na novomeškem Glavnem trgu.