Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Novice Grosuplje

Knjižnica Grosuplje dobila nagrado

Piše: STA

Čas objave:
21.11.2018 12:06

Združenje splošnih knjižnic je ob Dnevu splošnih knjižnic podelilo nagrade za najboljše projekte knjižnicam iz Kranja, Grosuplja in Kopra. Nagrade so podelili včeraj na prireditvi v Knjižnici Antona Linharta Radovljica. V sklopu Tedna splošnih knjižnic so sicer knjižnice po vsej Sloveniji do 23. novembra pripravile pester program.

Mestna knjižnica Kranj je bila nagrajena za projekt družinske pismenosti. Kot je zapisala komisija, knjižnica že nekaj let posebno pozornost namenja informacijski in bralni pismenosti s projektom družinsko branje, kar so se odločili nadgraditi s projektom družinske pismenosti, ki branje povezuje z učenjem in to za starše in otroke skupaj. Z vidika strokovnega dela knjižnice projekt izkazuje dodano vrednost v sistematičnem pristopu k analizi stanja in ugotovitvi potreb po novi storitvi. Na to veže ugotavljanje potreb po dodatnem znanju in definiranju potrebnih kompetenc za bodoče izvajalce nove knjižnične storitve.

Mestna knjižnica Grosuplje je bila nagrajena za projekt Barve glasbe in besede, v katerem so združili glasbo in literaturo. Kot je zapisala komisija, se je knjižnica odzvala na ugotovitev, da tradicionalne oblike predstavitve literarnih del in spodbujanja branja med odraslimi niso prinašale pričakovanih rezultatov. Zato je pričela razvijati inovativni pristop, ki povezuje literaturo in glasbo. Rezultati projekta so pokazali povečano zanimanje za knjižnično gradivo, vsebinsko povezano s temo večera, oblikovanje stalnega občinstva večerov in razvoj zanimanja za koncerte klasične glasbe v Slovenski filharmoniji.

Knjižnica Srečka Vilharja pa je bila nagrajena za projekt Berimo z Rovko Črkolovko, ki je nagradno bralno tekmovanje za celotno oddelčno skupnost. Z njim so želeli ponovno vzbuditi zanimanje za branje med petošolci in šestošolci. Komisija je projekt označila kot inovativen, ker vključuje komponento skupnosti, saj gradi ekipnega duha celotnega razreda, motivira pa tudi s končno nagrado. Dodana vrednost projekta je vključitev sodobnih tehnologij, saj je bila za potrebe projekta oblikovana posebna spletna stran, ponuja pa tudi možnost izbire elektronskih knjig. Projekt je zelo uspešen, število sodelujočih šol se je v dveh letih več kot podvojilo.


V sklopu Tedna splošnih knjižnic bo do petka po vseh 58 splošnih knjižnicah potekalo pestro dogajanje za vse generacije pod enakimi naslovi, vendar bo v vsaki knjižnici edinstveno.

Danes je tema Evropsko leto kulturne dediščine, knjižnice bodo predstavljale zgodovino svojega okolja. Četrtek so naslovili Moja knjižnica praznuje, knjižnice bodo praznovale z gosti ali na kakšen drug, poseben način. Na Dan modrih knjig v petek pa bodo knjižnice predstavljale knjige, ki so modre barve ali pa imajo modro vsebino.

Kot so še sporočili iz Združenja splošnih knjižnic, v Tednu splošnih knjižnic pričakujejo okrog 230.000 obiskovalcev, za katere bodo v 274 krajevnih knjižnicah pripravili približno 500 dogodkov.

Knjižnično dejavnost splošne knjižnice izvajajo v več kot 1000 krajih po Sloveniji. Letno zabeležijo več kot deset milijonov obiskovalcev, ti pa razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva. Četrtina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa knjižnične storitve uporablja več kot polovica prebivalcev. Vsak član knjižnice si na leto v povprečju izposodi 50 enot gradiva.