franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Knjižnica zbira spomine

Piše: R.K.

Čas objave:
21.04.2023 11:35

Letošnja akcija zbiranja spominov Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto bo potekala v znamenju teme »zaščita in reševanje«. Do konca oktobra si želijo zbrati čim več fotografij, dokumentov, spominov ali drugega gradiva v povezavi z naravnimi in drugimi nesrečami v preteklosti.

Začetki gasilstva na Slovenskem segajo v 19. stoletje. Zaradi požara na Krasu julija 2022, ki je bil največji požar v zgodovini samostojne Slovenije, je Znanstvenoraziskovalni center SAZU razglasil, da je beseda leta 2022 gasilec. Človeka od nekdaj spremljajo naravne in druge nesreče. Zato je (bil) način zaščite pred njimi in reševanje pomemben del lokalne skupnosti, ne le v smislu organizacije, temveč tudi družbenega življenja.

Iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, si želijo, da bi občani z njimi delili fotografije, dokumente, predmete ali spomine na nesreče, reševalne akcije, ceremonije ob pomembnih mejnikih, opremo, gradnjo gasilnega doma, podelitev priznanj. Spomine bodo zbirali od dneva Zemlje, 22. aprila, do konca meseca požarne varnosti, oktobra 2023. Priporočajo, da se za obisk predhodno dogovorite na telefonski številki 07 393 4 681 ali pošljete gradivo, ki ga želite deliti, po navadni pošti na naslov knjižnice ali po e-pošti na naslov zbiramo.spomine@kmj.si.

Zgodbe si bodo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bodo shranili v arhivu knjižnice in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Zbiranje gradiva na temo zaščite in reševanja v navedenem obdobju v času odprtosti knjižnic poteka tudi v Ljudski knjižnici Metlika, Knjižnici Črnomelj, Knjižnici Brežice, Knjižnici Sevnica, Valvasorjevi knjižnici Krško, Knjižnici Kočevje, Knjižnici Miklova hiša Ribnica in Knjižnici Pavla Golie Trebnje.