901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Kočevje

Kočevje - starejšim prijazno mesto

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.06.2016 14:43

Skoraj petina prebivalcev kočevske občine je starejših od 65 let. Eden od programov za soočanje s tem trendom je Starosti prijazna občina, ki se mu je pridružila tudi občina Kočevje

Delež starejših - tako kot drugod po Sloveniji in v Evropi - naj bi se še povečeval. Po projekcijah Eurostata bo leta 2050 v Evropski uniji vsaka tretja oseba starejša od 65 let.

Trend hitrega povečevanja deleža starejših različne države rešujejo na različne načine. Eden od programov je Starosti prijazna občina, ki se mu je pridružila tudi občina Kočevje.

Na včerajšnji okrogli mizi so predstavniki zdravstvenega doma, doma starejših občanov, zavoda Jutro, Instituta Antona Trstenjaka in občine razpravljali o reševanju te problematike. Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da bodo najprej naredili strategijo, nato pa se lotili tudi konkretnih ukrepov.

Eden od prvih, ki naj bi ga uvedli, je posebni linijski prevoz za starejše prebivalstvo iz odročnejših krajev oziroma prevoz na klic. Izvajal se bo tam, kjer javni linijski prevoz ne vozi. Vsak dan v tednu naj bi obratovala druga linija, prevoz pa bo subvencionirala občina.

dr. Vladimir Prebilič o ukrepih