franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice

Komemoracija ob dnevu spomina na mrtve v Črnomlju

Piše: R.K.

Čas objave:
02.11.2023 09:27

Osrednja belokranjska komemoracija ob dnevu spomina na mrtve je potekala v torek, 31. oktobra 2023, na Gričku v Črnomlju ob spomeniku NOB, posvečenem 1250 padlim žrtvam fašističnega nasilja med drugo svetovno vojno v Beli krajini.

Slavnostni govornik je bil župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki je med drugim dejal: »Hvala, da ste se pridružili tem posebnim trenutkom in prišli na kraj tihote, miru, spomina in opomina, na kraj pogovora s tistimi, ki jih ni več med nami. Premnogi so dali svoja življenja. Mi pa bi se morali vsak dan truditi delovati tako, da bi oni bili ponosni na nas. Čeprav je človeška zgodovina - zgodovina vojn, bi človek v svojih ravnanjih vendarle moral delovati drugače in za zanamce ustvarjati zgodovino miru. Zato naj nam bo dan mrtvih tudi v opomin, da cenimo življenje, ljubezen in pristne človeške vezi ter se zavedamo, kako dragocen je vsak trenutek v našem skupnem potovanju skozi življenje.« Župan je še čestital ob dnevu reformacije in poudaril, da si praznik zagotovo zasluži posebno mesto med državnimi prazniki.

V kulturnem programu so nastopili mešani pevski zbor Samospev, Godba Črnomelj in učenci OŠ Mirana Jarca Črnomelj. Prireditev, ki jo je organiziral JSKD Črnomelj, je povezovala Eva Starašinič.

Župan občine Črnomelj Andrej Kavšek, podžupan Dubravko Čengija in direktorica občinske uprave Občine Črnomelj Danijela Nedič Orešič so se v občini Črnomelj poklonili še na nekaterih ostalih spominskih obeležjih in v Gornjih Lazah pri spominski plošči na rojstni hiši narodne herojinje Milke Šobar Nataše.