Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

Komunala Brežice: Kakovost pitne vode ni vprašljiva

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.03.2013 10:25

V sredo smo po opozorilu bralca poročali o težavah v Brezini pri Brežicah, kjer se se fekalije iz javne kanalizacije izlivajo v naravo in to na območju, ki je zlahka dosegljivo do podtalnice in pitne vode hkrati. Iz Komunale Brežice pa so danes sporočili, da se nadzor nad kakovostjo pitne vode izvaja redno in tudi zadnji izidi opravljenih analiz kažejo, da kakovost pitne vode iz zajetja Glogov Brod ni vprašljiva.

Kot smo poročali v sredo je bralec opozoril na vprašljivost kakovosti pitne vode v Brežicah in okolici, saj je od Brezine, vodno zajetje Glogov Brod oddaljen le 2 km. Dodal je tudi, da so na to opozorili tudi podjetje Komunala Brežice.

Iz omenjenega podjetja pa so danes sporočili, da se v skladu s Pravilnikom o pitni vodi nadzor nad kakovostjo pitne vode izvaja redno in tudi zadnji izidi opravljenih analiz kažejo, da kakovost pitne vode iz zajetja Glogov Brod ni vprašljiva. Samo zajetje Glogov Brod ima odlično površinsko zaščito z do 60 m debelimi glinenimi sloji zemljine in posledično so vplivi meteornih voda neznatni. Voda torej ni onesnažena.


"Glede izliva iz kanalizacije lahko pojasnimo, da je to posledica neustreznega kanalizacijskega omrežja na tem območju. Do težav prihaja zaradi obilnih količin meteorne vode oz. taljenje snega. Ker so meteorne vode speljane v kanalizacijo, ki ni bila predvidena za tovrstne vode, jih v takih količinah ni moč prečrpati na obstoječem prečrpališču. Iz fotografij, ki jih prilagamo, je razvidno, da črpalke delujejo, vendar zaradi omenjenih preobsežnih količin vode ne zmorejo prečrpati vsega. Lastnika omrežja Občino Brežice smo opozorili na to težavo in zaprosili za ustrezno rešitev," so še zapisali v sporočilu.