stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice

Komunala Novo mesto zbira rabljena oblačila

Piše: R.K.

Čas objave:
07.08.2023 09:44

V Komunali Novo mesto so skupaj s partnerji pripravili projekt “Tekstilni odpadek je lahko nov izdelek”, s katerim predvidevajo pozitivne vplive na okolje in sicer skozi ponovno prodajo rabljenih oblačil, skozi predelavo v druge izdelke in skozi recikliranje odpadkov.

Tako bodo tekstilni odpadki uporabljeni kot surovine in pa povečana njihova življenjska doba uporabe. V Sloveniji letno zavržemo kar 17 tisoč ton odpadnega tekstila, predelamo pa ga le 15 %. V projektu Komunala namerava star tekstil zbirati ločeno v namenskih zabojnikih na več mestih, s smiselno vgrajenimi senzorji, ki bodo spremljali stanje.

Partner v projektu bo tudi tekstilno podjetje Jo&Luca, ki bo prevzemalo posamezne, za predelavo primerne kose in iz njih izdelovalo nove kose oblačil ali pa tržilo znamko rabljenih oblačil. Vzpostavitev ločenega zbiranja tekstilnih odpadkov bo osnova za večanje ponovne uporabe teh odpadkov skozi prodajo rabljenih oblačil, predelavo odpadkov v nove izdelke in recikliranje odpadkov v surovine za ponovno izdelavo oblačil.

Obenem pa bo s tem pokrita tudi direktiva EU, ki zahteva v roku dveh let vzpostavljeno ločeno zbiranje tekstilnih odpadkov v komunalnih podjetjih.